Anmeldelse: Gatewalkers
Er Gatewalkers spillet, som kan slå tiden ihjel imens vi venter på Diablo 4?
Der er de fremragende spil, og der er de vildt dårlige spil. Og så er der de spil lige i midten, der egentligt er velproduceret, men som bare mangler noget charme og noget unikt.
Netop denne kategori er, hvor jeg vil placere det nye Diablo-inspirerede Gatewalkers. Debuttitlen fra A2 Softworks tager inspiration fra dungeon crawler-genren, men tilføjer deres eget twist med nogle survival mechanics, der tematisk hænger fint sammen med historien i spillet. Når man får lært systemerne at kende, begynder spillet dog for alvor at vise de ridser i lakken, man bare ikke kan overse.
Hungersnødens befrier
I Gatewalkers ligger samfundets skæbne i dine hænder. En sygdom har udryddet næsten alle planter og dyr på din planet, hvilket betyder, at du skal rejse til andre verdener for at finde ressourcer, så I kan overleve. Med udgangspunkt i din hubverden drager du derfor ud til bl.a. skov- og isverdener, der byder på forskellige fjender og loot. Der er en overordnet relativ kort main quest, der forbereder dig på spillets forskellige mechanics. Inde i de forskellige verdener er der også sidequests, der giver nogle ekstra skill points. Man skal dog være forberedt på, at disse sidequests forsvinder, når du teleporterer dig tilbage til din hubverden.
I mainline questen møder du forskellige personager, der allesammen er stemmeskuespillet dog med meget svingende kvalitet. Af et indiespil at være, er det ambitiøst overhovedet at have det fuldt voice-acted, men desværre er det tydeligt, at dialogskrivning og stemmeinstruktion ikke fungerer. Fx har vi den stoiske kaptajn, der pludselig skal lyde energisk og opløftende. Det clasher fuldstændigt sammen med stemmeskuespillerens fortolkning af karakteren, hvilket får det til at fremstå komisk.
Jeg synes, at historien overordnet set er okay, men fortællingen og eksekveringen af den føles som en forbier.
UI fra svundne tider
Generelt er gameplayloopet okay. Man træder ind i forskellige verdener, smadrer nogle fjender for både at få loot og crafting materialer, klarer bossen for questen og så tilbage til hubverdenen. Ikke så meget nyt der, hvis man allerede er bekendt med dungeon crawler-genren. Der hvor twistet kommer er ved de survival mechanics, der er implementeret. Sult, tørst, besindelse og kropsvarme er fire af de vigtigste faktorer. Derfor skal man huske at stege det kød, man samler op og fylde op på vanddepoterne, når man finder et vandløb. Om natten kan din karakter miste besindelsen, hvor mareridtsfjender pludselig begynder at spawne med mindre du har en fakkel ved hånden, ligeledes kan du dø af forfrysninger i isverdenen, hvis ikke du sidder ved et bål og bliver varmet af og til.
For mig var disse dele relativt frustrerende, da de hurtigt blev tappet og dermed fjernede fokusset fra det sjove. Eller det sjove er nok så meget sagt. Jeg havde det sjovt de første par timer af spillet, men hurtigt opdagede jeg, hvor langsomt spillet i virkeligheden er. Hver gang din karakter skal samle noget op går der mindst 1-2 sekunder, hvor en actionbar skal fyldes op. Hvis man kommer til at gå mens baren er ved at fyldes op, skal man starte forfra. Dette ødelægger hele flowet i spillet, hvor man længe overvejer om det er det værd at skinne en batmonkey for dens pels.
Det er dog ret så nødvendigt at samle disse materialer. Ligesom Path of Exile har Gatewalkers et kæmpe skilltree. Modsat Path of Exile, så er dette skilltree udelukkende baseret på nye items, man kan crafte. Og med disse nye items knytter der sig et skill. Hvis man fx opgraderer sin hjelm, kan ens nye hjelm have et nyt skill, man kan bruge i kamp. Dette betyder også, at ens gamle skill udgår. Den eneste mulighed for at opgradere sine skills er derfor ved at opgradere dit item, hvilket ender i et kæmpe grind til sidst.
Generelt er gameplayet ret så frustrerende i længden, selvom de friske ideer er kærkomment. Jeg synes dog ikke, at det er særligt godt udført, hvilket er en skam.
Spillet kan spilles med op til tre andre i co-op, hvilket jeg ikke fik prøvet, da jeg spillede før spillet reelt kom ud. Dog vil jeg anbefale at hverken du eller dine venner køber dette spil, da der er så mange andre gode co-opspil derude, der er langt sjovere end dette.
Udover spillets lidt stive grafik, så er deres UI/UX noget af det værste jeg har set. Teksterne i spillet er lysegrå på en mørkegrå baggrund, hvilket betyder, at det ikke er særligt læsevenligt. Når man crafter items, kan man ikke se, hvor mange man allerede har af dem eller, endnu værre, hvad man skal bruge for at opgradere sine ting. Det gør bare spillet værre end det egentligt er, når der ikke er tænkt på brugeroplevelsen. Det virker halvbagt og sløset.
Konklusion
Gatewalkers har nogle gode intentioner med sit take på dungeon crawler genren. Ved at tilføje survival mechanics og ved ikke at låse din karakter til et klassebestemt skilltree, åbner det potentialet for at gøre det til en unik spiloplevelse. Desværre så fejler Gatewalkers på eksekveringen af det hele, hvor man i sidste ende sidder med en uforløst, frustrerende omgang, hvor det hele tiden føles som et skridt frem og to tilbage.
Stemmeskuespillet er undervældende, UI’en er håbløs og generelt bør der tænkes mere på brugeroplevelsen på A2 Softworks næste titel. Fx at se, hvor mange af et bestemt item man allerede har før, man begynder at crafte flere.
Historien er okay, og kampsystemet fungerer egentlig også fint nok. Derfor bliver det til 2 skuffede pixelhjerter.
Udvikler/Udgiver: A2 Softworks
Platform spillet på: PC
Anmelder: Emil Øgaard
Facebook – Discord –YouTube – Waoo – Twitch – Twitter – Snapchat – TikTok – Pluto.tv – Instagram