Anmeldelse: Broken Lines
Krig er en beskidt affære! Sådan har det altid været, og sådan vil det nok også blive ved med at være, men når populærkulturen i form af spil og film skal beskrive krig, så bliver det ofte i form af glorificerede heltepræstationer.
Der er dog nogle få undtagelser i mellem, som forsøger at beskrive den menneskelige tragedie som krig i bund og grund er. Sådan en undtagelse er det danske spil ”Broken Lines”.
Spillet lægger sig dermed i sporet af spil som ”Valiant Hearts” og ”This War of Mine”, hvor overlevelseskampen og moralske valg skildres igennem personlige fortællinger.
Leger med det turbaserede format
Gameplayet og formatet i Broken Lines er dog væsentligt anderledes end i de fornævnte spil. Broken Lines er bygget op omkring en lille gruppe soldater fanget bag fjendens linjer, der skal forsøge at kæmpe sig vej hjem.
Hele spillet er bygget op omkring to gamemodes, der henholdsvis tager udgangspunkt i soldaternes lejr og i deciderede kampscener i forbindelse med forskellige missioner.
Spillets moralske valg skal for det meste træffes i lejrscenerne imellem kampmissionerne. Det er også i lejren at soldaternes evner og grej kan opgraderes i løbet af spillet.
Kampmissionerne i spillet bliver præsenteret i et top down turnbased format, som man kender det fra Xcom-serien.
PortaPlay, der står bag Broken Lines, har dog valgt at lege lidt med formatet, for i modsætning til Xcom, så er turen ikke helt afsluttet når man trykker på ”end turn”.
For når soldaterne opdager en fjende, så får man mulighed for at ændre sine soldaters ordre. En anden væsentlig forskel fra det traditionelle turbaserede format er, at dine soldater automatisk angriber fjenden når han er inden for rækkevidde.
Sidst men ikke mindst så er en ”turn” opgjort i otte sekunder i stedet for action points.
Disse tre modificeringer betyder, at det turbaserede format opleves mere flydende og sammenhængende end det traditionelt er tilfældet i genren.
Broken Lines kan dog ikke kategoriseres som Real Time Strategy, men det er i utivlsomt mere i den retning end f.eks. Xcom.
Grafisk forvirring
Mixet mellem Real Time Strategy og Turn Based strategy fungere overraskende godt i Broken Lines, hvad der til gengæld ikke fungerer særligt godt, er mixet af grafiske stilarter.
De turbaserede kampmissioner leveres i en velpoleret og stemningsfuld grafisk stil, der leder tankerne hen på håndtegnede grafiske spil.
Animationerne i scenerne omkring lejrbålet ligner til gengæld noget som er udviklet på den første version af Unity grafikmotoren fra 2005. Der er så stor forskel på den grafiske stil, at det i bund og grund kunne stamme fra to forskellige spil, selvom det med stor sandsynlighed er samme grafikmotor, men det er zoomniveauet, og dermed detaljegraden, der får den grafiske stil omkring lejrbålet til at fremstå forældet.
Desværre bød den grafiske del af spillet også på problemer i forbindelse med afvikling af spillet. Under vores test oplevede vi, at spillet havde rigtigt svært ved at tilpasse sig 2K formatet, hvilket bød på en række udfordringer med at spillet halverede skærmen, og klippede settingsmenuen over, så det ikke var muligt at ændre formatet i spillet.
Vi har desværre også oplevet at soldaterne bliver fanget i bygninger i kampmissionerne, med den kedelige konsekvens, at de måtte efterlades tilbage, og missionen måtte gennemføres lettere amputeret.
Underholdende Gameplay med ”udfordringer”
Kampmissionerne er sjove at gennemføre, og byder særligt i starten af spillet på store udfordringer, da man lige skal vænne sig til det ”kvasi-turbaserede” format.
Det kræver nemlig, at man bliver nødt til at tænke strategisk og taktisk anderledes end man ellers plejer i den type spil.
Som tidligere nævnt, så har PortaPlay valgt at soldaterne skal angribe fjenden automatisk, det byder desværre på en kæmpe udfordring, for dine soldater skyder på fjenden selvom én af deres soldaterkammerater står lige foran dem. Og ja, friendly fire er i den grad slået til i Broken Lines.
Et andet væsentligt irritationsmoment er måden man kaster granater på. Det er meget svært at gennemskue om der er fri bane til at kaste en granat, eller om den rammer en ”rekvisit”, og flyver tilbage i hovedet på gruppen af soldater med fatale følger.
Spillets overordnede fortælling foregår i en temmelig alternativ udgave af Anden Verdenskrig, og hvorvidt man køber præmissen om et kemisk ”Wunderwaffe” udviklet af en Østeuropæisk fjende og ikke af tyskerne, det må være en smagssag og op til den enkelte gamer.
Konklusion
Broken Lines er et spil der overordnet byder på et solidt og udfordrende gameplay præsenteret med stemningsfuld grafik og indbyggede moralske valg.
Særligt det kvasi-turbaserede format er nytænkende og velfungerende. Desværre byder spillet også på en række bugs, og en besynderlig prioritering af to meget forskellige grafiske stilarter. Man får næsten den tanke, at udvikleren har været nødt til at foretage økonomiske prioriteringer, som er gået udover fejlretningsfasen og den grafiske stil i nogle dele af spillet.
De førnævnte moralske valg i spillet betyder udover at det giver involvering i historien, også at spillet har en ret høj genspilsværdi. Spillet kan gennemføres på 7-8 timer, men hvis man skal gennemføre alle spillets valgmuligheder, så vil det kræve temmelig mange gennemførsler.
Alt i alt så byder Broken Lines på ganske god underholdning, og når man tager spillets pris på 24,99 EUR i betragtning, så er det et ganske solidt spil der byder på god value for money.