Anmeldelse Expeditions: Viking
Normalt har jeg ingen kvaler med at tage den kritiske anmelderrolle på mig, og komme med min uforbeholdne oplevelse af et spil.
Expeditions: Viking har dog vist sig at være lidt en udfordring for mig at anmelde. For det er et spil, som har potentiale til blive årets danske spil, og globalt set blive ét af de bedste strategispil i 2017.
Desværre lider spillet voldsomt under, at være udgivet 3 måneder for tidligt.
Historisk Baggrund
Vi befinder os i det herrens år 789. Danmark eksistere ikke som nation, men består af en række mindre stammer spredt udover Jylland, Fyn og Sjælland.
Frankernes konge – Karl 1. den Store – har lige krydset floden Elben, og truer nu stammerne i Jylland.
Det er midt i denne tilspidsede situation, at du overtager rollen som høvding af Skjern, en lille og fattig stamme, som udover frankerne også har problemer med nabostammerne.
Du får nu til opgave, at sikre din stammes selvstændighed, og det sker igennem et giftigt politisk spil med alliancer, modalliancer og snigmord. Det politiske rænkespil kan dog hurtigt skifte til en voldelig kamp på liv og død for dig og din hird af trofaste mænd og kvinder.
Blanding af genrer
Det politiske spil og kampscenerne bliver afviklet i hver sin genre. Begge game-modes bliver afviklet i samme kulisse, det vil sige i et fugleperspektiv i en forholdsvist lukket miljø, f.eks. en by eller en skov. Der er dog 30-40 kulisser fordelt over hele spillet.
Men når situationen udvikler sig til kamp, så skifter kulissen karakter, og bliver til et trækbaseret strategisk spil som man kender det fra f.eks. Xcom.
Når kampene er afsluttet får man igen mulighed for at bevæge sig mere frit rundt – stadigvæk i samme fugleperpsektiv – og loote eller tale med NPC’ere.
I dette gamemode er spillet uden tvivl et rollespil, hvor interaktion med NPC’ere kan starte nye quests. Afslutningen af quests giver point der kan udvikle din karakter, og det loot du får undervejs kan enten sælges eller bruges som våben eller rustninger.
Den del af spillet fungere fuldstændigt fantastisk, og det er ganske imponerende hvordan holdet bag har fået forenet de to genrer.
Tekniske problemer….
Hvor spillets gameplay er yderst fængende og velafbalanceret, så kan det desværre ikke siges om spillets tekniske performance.
Grafikken er ganske fin, og lydsiden er medrivende og storslået, når man ser bort fra det begrænsede men dog ret cringy stemmeskuespil.
Spillets motor er til gengæld ikke toptunet. Jeg har spillet Expeditions: Viking i 42 timer, hvilket har resulteret 14 registrerede crashdumps.
Hertil kan lægges yderligere 12-15 ikke registrerede crash. I de 10 dage vi har haft adgang til spillet, har Logic Artist arbejdet på højtryk for at patche, men vi må desværre konstatere at spillet fortsat ikke har det godt.
Som gamer er det meget frustrerende at opleve. Særligt frustrerende er det, at spillet ikke kan gemmes under kampscenerne.
Kampscenerne er dejligt udfordrende, og man må ofte se sig slået, og prøve igen. Det er dog yderst utilfredsstillende, at opleve spillet crashe bedst som man er ved at vinde en svær kampscene! Hvilket har kostet undertegnet en smadret gamermus i vrede!
Op på hesten igen
Dermed er vi tilbage ved de kvaler jeg beskriver i introduktionen. For fanden hvor ville jeg gerne give Expedtions: Viking topkarakter.
Der sidder uden tvivl nogle virkeligt dygtige og krøllede hjerner hos Logic Artists, som har udtænkt den imponerende historie og det fantastiske gameplay.
Desværre sidder der ikke nok teknikker-hjerner hos Logic Artists, som har kunnet få enderne til at nå sammen og realisere det spil som er blevet udtænkt af de kreative hjerner.
Konklusion
På trods af de markante tekniske udfordringer som Expeditions: Viking byder på, så er spillet ikke uspilleligt. Det er lykkedes at gennemføre spillet – med kun én smadret mus til følge – og når brættet skal gøres op, så rummer spillet så store kvaliteter, at det til dels opvejer de tekniske problemer.
For spillet indeholder den der magiske formel, som betyder at man bliver fuldstændigt opslugt at spillets verden, hvor man lige skal have lootet lidt mere, så man stige i level inden man skal i seng.
Og hånden på hjertet, hvem drømmer ikke om, at udleve sin indre viking og plyndre klostret ved Lindisfarne? Også selvom det sker 4 år for tidligt i spillet.
Derfor ender jeg også med at give Expeditions: Viking 4 hjerter, nok mest fordi solen skinner, og jeg virkelig håber på, at Logic Artists får penge og mulighed for at udgive en opfølger, hvor der er råd til lidt flere tekniske hjerner på produktionen.
Og når nu vi taler om en opfølger, så må der må også gerne bruges lidt flere penge på stemmeskuespil, så spillet ikke er helt så teksttungt.