Anmeldelse: F1 2017
2016 udgaven af det officielle Formel 1 spil fra Codemasters var et fremragende bekendtskab. Alt det som 2015-udgaven manglede, fik vi i 2016. Det er utrolig svært at følge ordentligt op på så stor en succes, men ikke desto mindre skal vi finde ud af om det er lykkes for Codemasters.
Rigtig god start
Det starter rigtig godt ud, menuen er blevet strømlinet og mere lækker at se på, hvilket samtidig giver et bedre overblik. Når man første gang starter karriere moden så går det hurtigt op for en at der her også er sket ting og sager. Den starter ud med en cutscene hvor man har en samtale med sin agent inde på hendes kontor, hvor man får stukket kontrakten i hånden. Sådan en lille detalje gør en verden til forskel. I F1 2016 sad man hele tiden på én bestemt stol ved sin computer, mens forskellige personer der gerne ville snakke, kom hen og satte sig foran.
Det er et generelt tema i 2017 udgaven at der her har været utrolig meget fokus på de små detaljer. F1 2016 var en rigtig god softice, i år kommer der drys på!
Når man går i gang med første grand prix weekend på Albert Park (også kaldet Melbourne Grand Prix Circuit) så er det ved første øjekast meget det samme som forrige år. De små træningsprogrammer man skal køre for at forbedre mekanikernes kendskab til bilen, dækkene og banen er tilbage, dog er de tre forskellige programmer fra sidste år flankeret af to nye: fuel saving og race pace. Som navnene antyder skal man i den ene køre hurtigt mens man sparer så meget på brændstoffet som muligt og i den anden køre 5 omgange i løbshastighed, så mekanikerne kan strikke en løbsstrategi sammen til dig.
De her træningsprogrammer virker rigtig godt, og gør at man ikke bare springer træningerne over, men faktisk kører dem. For når man er færdig med træningen får man ressource points afhængigt af hvor godt man har gjort det, disse bruges til at forbedre bilen på lige netop dét område som du synes trænger mest. Dette aspekt af spillet har også fået en overhaling, og ligner nu mest af alt et skill-tree fra et rpg spil.
Hjulpet af den virkelige verden
Det første man lægger mærke til når man for første gang kører i bilerne er hvordan de føles. Du har meget mere greb i bilen, og kan derfor køre hurtigere gennem svingene end før. Dette skyldes at spillet jo gerne skal følge den virkelige verden så meget som muligt, og der har reglementet ændret sig en del fra 2016 til 2017. Hele bilen er blevet lavere og bredere, for at forbedre downforce og altså vejgreb, dækkene er også blevet lavere. Dette gør at bilerne i år kører 3-5 sekunder hurtigere pr. omgang, sammenlignet med sidste år. Dette er noget der virkelig har hjulpet følelsen af bilerne i spillet.
At køre i pit blev en lille smule mere manuelt sidste år, hvor man selv skulle sørge for at bremse ned før pitlanen begyndte, ellers kunne man risikere en straf. I år har de dog gået hele vejen, og pitlanen er nu et sted hvor man virkelig kan tabe eller vinde tid. Man skal stadig selv bremse ned inden pitlanen begynder, og herefter skal man selv starte pitlane fartbegrænseren, og når du skal afsted igen efter at have fået nye dæk på, så er det op til dig at få trykket på speederen på det rigtige tidspunkt, ligesom når løbet sættes i gang. Når du så er ude af pitlanen, skal du selv fjerne pitlane fartbegrænseren igen.
Det er endnu en lille ting, men nøj hvor hjælper det meget på indlevelsen i et løb.
Hvis du har problemer med at slutte på de placeringer som holdet kræver af dig, så er det sværhedsgraden blevet meget nemmere at indstille. Sidste år var der 7 indstillinger, i år har de lavet en slider som går fra 0-110. Nu kan man altså finindstille sværhedsgraden så den passer til lige netop dig, modsat sidste år hvor man virkelig kunne komme ind i nogle store hop i sværhedsgrad.
Når vi nu er ved AI’en så skal det også nævnes at de i år er blevet meget mere menneskelige. I år kan de sagtens finde på bremse for sent ned mod et sving, låse hjulene og derefter køre alt for bredt. En lille ting, men ikke desto mindre noget som jeg ikke oplevede en eneste gang sidste år.
Fan-pleasing og provokation?
Karriere moden kan hurtigt blive triviel, da det jo i bund og grund er det samme man skal gøre weekend efter weekend. Det prøver Codemasters at gøre op med ved at man nu bliver inviteret til forskellige events mellem løbene. Det kan f.eks. være at du skal overhale 5 biler inden du har kørt 3 omgange, i Fernando Alonsos Renault R26 fra 2006. Det er events som foregår på en specifik bane, med en specifik historisk bil. I dag ville man aldrig få lov til at køre et løb i en McLaren MP4/4 fra 1988, og det er sådan noget som fans af Formel 1 måske kan rynke lidt på næsen over. Men når det er sagt så er det stadig et sjovt lille afbræk fra karriere moden, og jeg er egentlig fint tilfreds med den måde de historiske biler er inkorporeret på.
En anden ting som fans til gengæld har skreget efter er en spectator mode. Det har vi nu fået, hvilket åbner op for nye e-sports muligheder. Det har F1 set, og sammen med Codemasters og Gfinity har de lavet et verdensmesterskab, hvor finalen skal køres i forbindelse med sæsonens sidste Formel 1 løb i Abu Dhabi. Du kan læse mere om Formula 1 Esports Series HER.
Konklusion
F1 2017 har ikke taget et lige så stort skridt som 2016 gjorde, men det har taget alle de nye ting fra sidste års udgivelse, og forbedret dem. Karriere moden har fået en overhaling, og det samme har fejringerne efter løbene også. Sidste år lignede kørerne zombier, i år kan man faktisk se hvem der er hvem. Bilen føles fantastisk, og man føler virkelig også at man selv har et ansvar i år når der skal pittes. Alt i alt, simpelthen det bedste F1 spil til dato, MEN, hvor er split-screen?