Anmeldelse: Microsoft Flight Simulator
I første omgang skal vi beklage den lidt sene anmeldelse, som desværre skyldes, at vi har oplevet en del tekniske problemer med Microsoft Flight Simulator, hvilket vi vender tilbage til i anmeldelsen.
Men lad os starte med det positive, og det, som det i bund og grund handler om: Selve spillet.
Siden Microsoft i 1982 portede FS1 Flight Simulator fra Apple II til PC, så har Microsoft Flight Simulator haft en førende rolle i det forholdsvist smalle flight simulator segment frem til 2006, hvor udgivelsen af Microsoft Flight Simulator X blev starten på en lang pause i nye udgivelser.
Først nu er Microsoft vendt tilbage til genren med titlen Microsoft Flight Simulator.
Og ambitionerne fra Microsofts side har været store, også så store, at undertegnede har haft en tvivl på om ambitionerne kunne blive indfriet.
For ambitionen om at kombinere, to petabytes (2.097.152 gigabyte) indscannede satellitfotos og topografiske data fra Microsofts korttjeneste Bing, med den Cloudbaseret AI fra Microsoft Azure, der sættes til at skabe årstidsbestemte landskaber i spillet, ud fra de førnævnte data, og som yderligere kombineres med real-time metrologiske data, og real-time trafikdata fra luftrummet, ja det lyder som en opskrift på noget der kunne gå rigtigt rigtigt galt.
Men det er på ganske imponerende vis lykkedes Microsoft og spiludvikleren Asobo, at lave et spil hvor førnævnte kombination faktisk virker, og indfrier alle ambitionerne. Det er ikke alene imponerende, men tæt på at være en teknisk bedrift uden sidestykke i spilhistorien.
Kan jeg finde mit hus?
Det er nok noget af det første du vil forsøge at gøre når du prøver spillet. Og her må vi desværre komme med en skuffende melding.
Med mindre du bor i en meget stor bygning i én af de større byer, så er Flight Simulators gengivelse af virkeligheden, hvad der nok bedst kan betegnes som en tilsnigelse.
Jo tættere du kommer på jorden, jo mere tydeligt bliver det, at AI’en Azure placerer mindre objekter, som f.eks. et parcelhus i Kirke Hyllinge, så det ser troværdigt ud fra én kilometers højde, men det ser ikke troværdigt ud i gadeplan.
Hvis du derimod bor i et af højhusene i Høje Gladsaxe eller andre større objekter, ja så er gengivelsen ganske troværdig selv i meget lav højde.
Imponerende grafik
Videoerne som Microsoft har udgivet mens spillet var i Alpha, bød på nærmest fotorealistisk grafik, og man kunne frygte, at når det endelige spil udkom, så var der skruet ned for grafikken. Det er jo desværre set før i spilbranchen.
Men også på det parameter lever Microsoft Flight Simulator op til forventningerne. Man kan opnå en imponerende grafisk detaljegrad i 4K, MEN det kræver et bæst af en computer.
Vi har testet Microsoft Flight Simulator på en maskine med en 3700X CPU, 32 GB Ram, et RX 5700 XT grafikkort og med en hurtig NVME disk, men hvis vi skulle holde 60 FPS, så blev det i en 2560×1440 opløsning med settingen High-end, dog med Textures på Ultra.
Hvis du vil spille i 4K på Ultra Settings, så skal du ud og investere i et RTX 2080 TI til 9.000 kr.
Fuld Frihed
Microsoft Flight Simulator udmærker sig ved, at du kan starte fra hvilken som helst lufthavn i verden, og lande i hvilken som helst lufthavn i verden. Som udgangspunkt starter du med de vejrforhold og tidspunkt på dagen, som er i den givne lufthavn realtime.
Du kan selvfølgelig også ændre på tidspunkt og vejrforhold efter behag.
Det er dog nok en rigtig god idé, at starte med de seks korte tutorials, som er tilknyttet spillet. Og her dukker første kritikpunkt op. For igennem de seks tutorials, der lærer du kun de mest basale teknikker til at lette et fly, holde det flyvende og lande det.
Hvis du f.eks. vil lære noget om radiokommunikation, autopilot eller hvordan man sætter tidstempoet op, ja så må du lære det på den hårde måde. Trial and error!
Imponerende spil, elendig installer
Et andet meget væsentligt kritikpunkt er de tekniske udfordringer vi er stødt på i forbindelse med vores review.
Desværre har Microsoft valgt en løsning, hvor spillet bliver afviklet via Microsoft Store. Og er der noget i denne verden, som ikke er en teknisk bedrift uden sidestykke i spilhistorien, så er det sandt for dyden Microsoft Store.
Micrsoft Store virker som en rodebutik der er svær at navigere rundt i. Når man installere spil via Storen, så bliver de gemt i biblioteker der er umulige at finde på harddisken. Hvis du ønsker at afinstallere spillet, så kan du ikke finde det som normalt under Programmer og Funktioner, men derimod i Windows 10’s app oversigt.
Apropos afinstallering af spillet… jeg kom i første omgang til at installere spillet på en almindelig mekanisk HDD, hvilket bestemt ikke kan anbefales pga. spillets massive loadtider.
Men Microsoft Flight Simulator er designet på den måde, at der er et lille program (en launcher) på 1 GB der bliver installeret først, og inde i den launcher, der bliver der så installeret ca. 100 GB ny filer. De 100 GB filer blev dog ikke afinstalleret, da jeg fjernede Microsoft Flight Simulator fra Windwows 10 app-oversigten. Dermed havde jeg pludselig 100 GB junkfiler på mit drev.
Disse kunne ikke umiddelbart slettes manuelt, da min brugerkonto ikke havde rettighed til at slette dem. Det lykkedes dog med nogen møje og besvær at ændre brugerkontrollen, og slette dem, dog med det resultat at Windows 10 begyndte at køre ustabilt.
Det endte med, at jeg måtte reinstallere hele min computer inklusive Windows, for at få en stabil computer igen.
Alle problemerne blev dog ikke løst, af reinstalleringen af min PC, da mit Logitech X52 Pro Flight Stick lige pludselig ikke fungerede til Flight Simulatoren.
Microsoft sendte herefter en Steamkode. Men Microsoft Flight Simulator er ikke et “rigtigt” steamspil. Førnævnte Launcher, på 1 GB, kører via Steam, men de ca. 100 GB filer kører fortsat via Windows Installation/Windows Store.
Den nye Steamkode løste dog problemet med mit Logitech X52 Pro Flight Stick. Hvordan og hvorfor det ved jeg simpelthen ikke.
Apropos Flightstick, så skal det tilføjes, at det klart skal anbefales at spille Flight Simulator med minimum et flighstick, og alt efter budget, så kan de købes fra ca. 400 kr. og op til flere tusinde kroner. Se f.eks. vores indtryk af Honeycomb Alpha Flight Controls.
Konklusion
Microsoft Flight Simulator ender helt sikkert med at blive et epokegørende spil. Ikke så meget på grund af et banebrydende nyt gameplay, men fordi det er lykkedes at genskabe en troværdig virtuel udgave af planeten jorden, ved hjælp af AI og satellitfotos.
Det er tilmed en virtuel udgave, hvor du inden for fysikkens love, kan bevæge dig stort set frit. Udover at det giver den ultimative følelse af frihed i Microsoft Flight Simulator, så kommer det også til at have betydning for den måde, man i fremtiden udvikler spilverdener på.
Herudover kan Microsoft Flight Simulator, hvis man er i besiddelse af et bæst af en computer, præstere en stort set fotorealistisk gengivelse af verden.
Alene på baggrund af disse tekniske bedrifter, så står Microsoft Flight Simulator allerede nu som et ikonisk spil, som man i mange år fremover højst sandsynligt vil bruge som referenceramme.
Men hvis man skal have den fulde fornøjelse af Microsoft Flight Simulator, så skal man være forberedt på at opgradere sin computers grafikkort, og man bør også investere i et Flightstick af en hvis kvalitet.
Desværre så har de tekniske udfordringer vi har været ramt af i forbindelse med installationen givet en stor ridse i lakken.
Så lad der her på falderebet lyde et stort tillykke til Microsoft for at have skabt et epokegørende spil, men helt ærligt så er tiden inde til at droppe Microsoft Store og lave en ny, intuitiv og funktionel butiksplatform.
+ Imponerende teknisk bedrift
+ Grafikken
+ Fuld frihed
– Microsoft Store
– Tynd tutorial
– Problemer med installeren
– Dyrt tilbehør