Anmeldelse: Thrones of Britannia
Total War serien har siden sin første udgivelse i 2000 været forbi middelalderen, Napoleon, Japan, Romerriget og sågar Warhammer universet.
Nu er tiden kommet til at Total War behandler Vikingetiden. Det er dog ikke den danske vikingetid, der er centrum for Thrones of Britannia, men derimod danske vikingers invasion af De Britiske Øer.
Selve introen til Thrones of Britannia tager udgangspunkt i sagnet om den danske konge Regnar Lodbrog, der endte sine dage ved at den britiske Kong Ælla d. 2. af Nordumbrien smed ham ind til en flok hugorme.
Regnars sønner tog tilbage til De Britiske Øer, hvor sønnen Ivar ifølge sagnet dræbte Kong Ælla d. 2, og skilte hans ribben fra rygsøjlen og vred dem ud, så de endte med at sidde udspilet som ørnevinger.
Historien om Regnar Lodbrog er et sagn, og de danske vikingers togter til De Britiske Øer, skal nok nærmere findes i de store, og let tilgængelige rigdomme der fandtes i klostrene derovre.
Plyndringstogter der i løbet af 800 tallet efterhånden endte med, at blive til en invasion og bosættelse af de britiske øer. Fra 865-1066 var store dele af De Britiske Øer bosat og regeret af Vikinger.
Total War: Thrones of Britannia starter i 878, hvor du indtager rollen som enten én af de forsvarende britiske konger eller én af de angribende vikingekonger.
Inter nyt er godt nyt
Nu sidder du måske og tænker; gad vide hvorfor skribenten bruger så meget af denne anmeldelse på at fortælle historiske anekdoter om vikingetiden?
Her er det korte svar, for at få anmeldelsen til at fylde mere, for der er ikke meget nyt at berette i forhold til de tidligere spil i serien.
Og det skal opfattes positivt, for Creative Assembley har fundet en unik balance imellem city management og real time strategy i Total War spillene. Så hvis du allerede kender til Total War serien, så hop bare videre til konklusionen.
Til eventuelt nye gamere som ikke kender serien, så kommer her en kort gennemgang spillets mekanik.
Turbaseret og realtime i samme spil
Total War Thrones of Britannias grundlæggende spilmekanik tager udgangspunkt i et 3D oversigtskort over de britiske øer. Du starter med at kontrollere et antal byer og mindre bosættelser, som du skal udbygge og optimere, så de kan bidrage med mad og skatteindtægter til dit kongerige.
På 3D-kortet kontrollerer du også dine hærenheder, og kan løbende udbygge og opgradere dem.
På oversigtskortet er der ligeledes adgang til techtree, diplomati og ikke mindst det vigtige familiestamtræ.
Når du befinder dig i 3D oversigtskortet, så er spillet turbaseret, og hver tur svarer til årstiderne.
Spillets mekanik ændrer dog karakter, når dine hærenheder skal udkæmpe et slag imod fjenden. Her har du mulighed for, at overtage kommandoen og i Real Time dirigere dine enkelte enheder rundt på slagmarken.
Enheder der består af typisk består af mellem 20 og 160 mand, og er groft sag specialiseret i hovedkategorierne ryttere, fodfolk og bueskytter.
Varieret gameplay
De to forskellige gamemodes giver en god variation af gameplayet, og fungere ganske glimrende. Man skal dog ikke forvente at Total War Thrones of Britannia hverken er et 100 % citymanager spil eller taktisk krigsspil, men derimod en god blanding af de to genrer.
Udover at dominere dine fjender og udvikle byer, så skal en konge anno 878 også kigge sig gevaldigt over skulderen, for der findes rigtigt mange der gerne vil overtage jobbet, og måden det sker på, er igennem kongedrab eller oprør.
Medlemmer af adlen i dit kongerige kan meget hurtigt miste deres loyalitet, og sætte gang i oprør. Der skal derfor holdes et vågent øje med deres loyalitet.
Hvis både kongens indflydelse er lav, og adlens loyalitet er lav så er det opskriften på ballade. I den tidligere omtalte familietræsmenu er der heldigvis adgang til snigmord, bestikkelse og udnævnelse til vigtige poster.
Alle handlinger der giver adgang til at holde ro på de indre linjer.
Det er også i familietræsmenuen at du har adgang til at finde koner til dine sønner og derigennem sikre din slægts overlevelse, og muligheden for at slægten bliver på tronen.
Konklusion
Total War Thrones of Britannia kommer ikke til at høste priser for sin nyskabelse og innovative tilgang til genren. Det ligner i stor udstrækning Total War: Attilla der udkom for 3 år siden.
Men med et prispunkt på 39,99 EUR, så kan det godt forsvares at udgive stort set samme spil igen, blot i en anden setting og tidsalder.
Og det er netop scenen på De Britiske Øer og vikingeinvasionen der er Total War Thrones of Britannia’s helt store plus.
Vikinger er bare fede, og hvor tit bliver der lige udgivet spil der handler om centrale dele af den danske historie?
Jeg burde egentlig nøjedes med at give Thrones of Britannia 4 hjerter, men jeg har ladet mig charmere af vikinger og danernes invasion af de britiske øer, og ender derfor på 5 hjerter til Total War: Thrones of Britannia der udkommer d. 3. maj.