Anmeldelse: XCOM Chimera Squad
X-COM franchisen må siges at være ét af spilbranchens mest legendariske brands. Med første udgivelse i 1994, og ti efterfølgende udgivelser, så er det med andre ord nogle store sko Chimera Squad skal fylde ud.
Af hensyn til eventuelt nye gamere, der vil hoppe på brandet, så kommer her en kort gennemgang af plot og gameplayet i Xcom Franchiset.
Mennesket er ikke alene i universet, men er er tværtimod blevet opdaget af en fjendtlig udenjordisk livsform, som vil invadere jorden.
Jorden er stort set uforberedte på invasionen, og vores eneste håb er en hemmelig militær organisation kaldet XCOM, som får til opgave at bekæmpe de invaderende aliens.
Historien i den seneste udgivelse, XCOM 2, tog dog den overraskende drejning, at den hemmelige XCOM organisation fejlede, med det resultat at menneskeheden overgav sig, og måtte leve under et Alien-diktatur, der udnyttede jordens ressourcer og lavede genforsøg på mennesker.
Chimera Squad ligger rent tidsmæssigt efter XCOM2, og verden er blevet lidt mere rolig, men der er fortsat uro omkring Aliens, Mennesker og hybrider der nu lever sammen side om side.
Nedskaleret management
XCOM har traditionelt budt på et to-delt gameplay. En turbaseret taktisk del, hvor der udkæmpes kampe i et top down view, hvor der er en række militære mål der skal opnås.
Mellem disse taktiske missioner, der antager spillet et mere strategisk og managementagtigt udtryk, hvor opgaven er at udbygge XCOM basen, træne dine soldater og udvikle ny teknologi baseret på de invaderende troppers våben og fly.
Chimera Squad byder på en del ændringer i gameplayet. Mest væsenligt er det, at den strategiske del er blevet nedskaleret kraftigt.
Du har stadigvæk en base, men i modsætning til tidligere, så skal den ikke opgraderes væsentligt, og består af hvad der ligner et pakhus der mest af alt minder om en teaterkulisse.
Du skal også fortsat træne dine soldater og udvikle ny teknologi, men der er ligeledes her skruet væsentligt ned for ambitionerne for spillets udviklere.
Spillets setting er heller ikke længere hele verden, men blot en by kaldet City 31, der opdelt i en række distrikter, hvor der skal holdes ro og orden.
Turbaseret i en ny forklædning
Der er en del mere genkendelighed fra de tidligere spil i den turbaserede taktiske del af spillet. Turcyklussen er dog ændret i forhold til de gamle spil. Scenarierne er ikke længere baseret på, at du flytter alle dine soldater, hvor efter fjenden flytter alle sine soldater.
Derimod så er det én soldat ad gangen, hvor efter en fjende har én tur, dog med den modifikation at hvis fjenden har dobbelt så mange soldater som dig, så vil der typisk være 2 fjender der kan rykke før du igen kan foretage dit træk.
Hvis man får slået en fjende ihjel, som har et træk efter din soldat, så ryger fjenden naturligt ud af turrækkefølgen, og du kan så foretage et nyt træk med din soldat, der er den næste i rækken.
Der er dermed en taktisk fordel i, at få slået den ”rigtige” fjende ihjel i rækkefølgen. Nogle af dine soldater har dog også nogle særlige egenskaber, som kan få dem til at ”springe over i køen”, det samme har udvalgte fjender, hvilket åbner for et anderledes taktisk spil end de tidligere.
Teknikken halter
Undervejs i vores anmeldelse har vi oplevet en del tekniske problemer, der har betydet at spillet er lukket ned.
I den mere alvorlige afdeling, så er der også noget galt med spillets RNG. Når man skal skyde på fjenden, så får man en indikation på hvad sandsynligheden er for at ramme. Dette %-tal virker ikke til at være retvisende, og man oplever gang på gang, at selvom man får en meget høj sandsynlighed for at ramme, så ryger skuddene alligevel forbi.
De førnævnte særlige egenskaber til at ”springe køen over” som fjenden kan være i besiddelse af, betyder ligeledes, at de taktiske kampe får en meget høj grad af tilfældighed over sig, og det bliver rigtigt svært at forudsige og modvirke fjendens handlinger.
Konklusion
Chimera Squad er et spil som er prissat til 19,99 EUR, og er med andre ord væsentligt billigere end et AAA-spil, og de tidligere spil i franchisen.
Dermed har 2K også været nødt til, at tilpasse udviklingsomkostningerne, og det er åbenbart gået udover dybden og kompleksiteten i den strategiske management del af spillet. Den del virker, i forhold til de tidligere spil, decideret blodfattig, hvilket jeg finder virkelig ærgerligt, da managementdelen har haft en stor betydning for mig i de tidligere spil.
I forhold til det nye kampsystem, så er det en smagssag om man er tilhænger af en mere tilfældig tilgang til kampene, eller man foretrækker en mere taktisk og forudsigelig kamp.
For mit vedkommende, så foretrækker jeg det mere forudsigelige, hvor det er de taktiske overvejelser der afgør hvordan kampene udvikler sig fremfor det tilfældige.
Når dette kombineres med nedskaleringen af den strategiske del af spillet, så har jeg svært ved sådan rigtigt at holde af Chimera Squad.
Heller ikke selvom prisen på spillet tages med i betragtningen, som betyder at spillet rent visuelt og kvalitetsmæssigt nok leverer mere end andre spil i samme prisklasse, så kan spillet ikke hæve sig over det middelmådige.