Apple VS. Epic Games
Det er ikke noget nyt i at spilselskaber kæmper en indædt kamp mod hinanden, når det kommer til at få fat i de flest loyale fans, som igen og igen benytter sig af deres service. Men den mere end et år lange sag mellem spilplatformene Apple og Epic Games er af et helt andet format, da det kan have betydning for fremtidig adfærd på digitale platforme. Her er et kort overblik over den nylige afsluttet sag mellem de to giganter.
Følg Pixel.tv: Facebook – Discord –YouTube – Twitch – Twitter – Instagram og Snapchat
De to giganter
På den ene side af ringen, er der et selskab de fleste nok allerede kender. Giganten “Apple”, der nok er mest kendt for deres store placering på telefonmarkedet med iPhone, men også meget for deres store indtag af computermarkedet med Macbook.
Apple har dog også en stor indtægt via den digitale markedsplads “App-store”, hvor folk har kunnet købe alt fra små mobilspil til større styreprogrammer. Det er en stor pengemaskine for dem, der har indbragt intet minde end 72 milliarder dollars bare i 2020, og det viser ingen tegn på at blive mindre.
Den anden part er det lidt nyere selskab, “Epic-Games”. De fungerer både som spiludgiver og udvikler, hvor nok deres mest populære spil er det verdensberømte “Fortnite”, med en fanskare på flere millioner spillere, der bare bliver større og større for hver dag der går. Epic Games udgav deres egen spilplatform tilbage i slutningen af 2018, og kunne vise en meget imponerende indkomst på over 5.000 millioner dollar for 2020.
De to giganter har gennem årene kørt deres eget tag på markedet for spillernes gunst, men i 2020 valgte Epic Games at udfordre Apple på deres måde at køre forretning på gennem den digitale platform.
Retssagens format
Tilbage i august 2020, tog Epic Games den beslutning at sælge nogle af deres ingame-valuta “V-Bucks” udelukkende gennem deres egen platform, fremfor at spillere skulle købe dem gennem App-store eller Google Playstore (Googles digitale markedsplads). Dette betød at Apple & Google ville miste en stor del af den potentielle indkomst, da de begge tog 30% af det beløb som spillere brugte på den digitale valuta i spillet.
Både Apple og Google reagerede hurtigt, og banlyste Fortnite på deres platforme, den samme dag som Epic Games valgte at gå udenom de store forhandlere.
Epic Games var dog ikke sene til at svare igen, og udgav hurtigt en video på youtube, hvor de fremstillede sig selv som undertrykte udviklere, og Apple som være den store onde gigant der havde monopol på digitale markedsplads. Et klassisk David vs. Goliat træk.
Videoen var kun benzin på bålet, og Epic Games anlagde kort efter en retsag vendt mod Apple, med begrundelsen at de ønskede at starte deres eget salg på mobiler uden om Apple, som havde en stor dominans på markedet.
Retssagen spidser til
Det var ikke kun Apple og Epic games, som deltog i den pågældende sag. Microsoft valgte også at vise deres støtte til Epic games, da de selv havde problemer med Apple og muligheden for at have deres egen service (xCloud) på IOS. De mente, ligesom Epic Games, at dette var grundet Apples monopol på platformen, som forhindrede andre i at komme på markedet, som de havde succes med via Android.
I slut august startede Apple med at vinde dele af en retssag, hvor det blev vurderet, at Apple ikke skulle give Fortnite tilladelse til at blive lagt op på platformen igen. Til gengæld fik Epic Games lov til at benytte sig af den grafiske motor “Unreal Engine”, som Apple prøvede at udelukke, der kunne hjælpe dem med at optimere diverse spil og programmer. Ingen side kunne siges at have vundet denne første runde.
Den endelige retssag
Det skulle dog vise sig, at det endelige ord ikke var sagt endnu, og i oktober 2020 offentliggjorte de to giganter at skulle mødes i endnu en retssag i 2021.
Denne gang handlede det om en retssag direkte i mod Apples såkaldte monopol på IOS platformen, og hvordan de kunne styre hvad der kom ind, og hvad der blev nægtet adgang.
Lang historie kort, ville et udfald til fordel for Epic games resultere i en mere åben IOS platform, hvor alle udviklere kunne få mulighed for at udgive deres egen service på den populære platform, samt benytte sig af Unreal Engine til optimering af deres mobilspil.
Retssagen kørte fra 31 marts til den 10 september, hvor den endelig dom faldt. Retten valgte i sidste ende at dømme til fordel for Apple, med argumentet at Epic Games “overdrev”, når de mente at Apple’s monopol på IOS var et tegn på “Anti-consumer”. Til gengæld fandt retten Apples restriktioner imod Epic Games, som værende imod god konkurrence skik.
Om sagen vil have nogle konsekvenser, ligger stadig ude i fremtiden. Men en ting er sikkert: Det varer længe før vi ser en sag af samme karakter igen.
Hvad synes du? Vil sagen få nogen konsekvenser for Apple, eller vil de fortsætte som førhen?