Bliv klog på Cloud gaming
Google har officielt annonceret deres nye spiltjeneste; Stadia, men hvad er cloud gaming egentlig og hvad betyder det for spilindustriens fremtid?
Det er ikke alle, der har råd til de nyeste konsoller eller en kraftfuld PC. Sådan har det alle dage været for forbrugere af spilindustrien. I starten af 00’erne blev behovet dog større for regulær opgradering af spilenheder, i takt med at hardware teknologien virkelig tog fart.
Spiludviklere rykkede konstant ved grænserne for, hvor stærke computere burde være for bedst mulig afvikling af de nyeste spil. Dette kulminerede da Crysis fra 2007, udviklet af Crytek, gjorde almene forbrugere grøn af misundelse, da spillets ultra realistiske grafik, var uopnåelig uden det nyeste hardware.
Scenen var nu sat for innovation. Hvordan kunne man tilbyde en service der gjorde spil som Crysis tilgængeligt for alle?
Tilbage i 2010 blev firmaet OnLive lanceret, en spiltjeneste der tilbød leje af spil til streaming. En form for Netflix, blot for spil. Dette betød, at man ikke længere var begrænset af styrken fra sin computer eller konsol, da spillet ville blive afviklet på virksomhedens servere via internettet. Siden da er OnLive for længst lukket, men det åbnede dørene op for en helt ny teknologi: Cloud gaming.
I dag er der mange om buddet, om at være førende på cloud gaming markedet. Playstation har PS Now, Xbox har xCloud og Nvidia har GeForce Now.
Cloud gaming er dog ikke en service uden skavanker. For at kunne afvikle spil flydende, kræves en hurtig og stabil internetforbindelse. Selv med adgang til dette, er der stadig mulighed for forsinkelse på reaktionen mellem, når der trykkes på en knap og figuren i spillet reagerer.
Opløsningen af billedet bliver også komprimeret, da man som nævnt, kan sammenligne cloud gaming med en service som Netflix, hvor de fleste har oplever nedsat billedkvalitet og buffering, i den ene eller anden form.
Mange udviklere har de seneste år snakket varmt om cloud gaming. Der vil ikke længere være begrænsninger for hvor meget plads et spil fylder på computeren og siden forbrugere ikke behøver opgradere deres spilenhed, vil udviklere slippe for at spekulere på om de skal vente med at udgive deres spil, grundet et kommende generationsskifte af konsoller.
Google introducerer Stadia.
Fra d. 18-22 marts bliver der afholdt GDC (Game Developers Conference) i San Francisco. Her holder spiludviklere foredrag, og deler viden, om den nyeste udvikling inden for computer- og konsolspil.
Google har ved denne anledning taget springet, og annonceret det nyeste skud på stammen, når det kommer til afvikling af spil via internettet. I går aftes, dansk tid, fremviste de deres nye spiltjeneste; Stadia. Dette har igen startet debatten om hvorvidt streaming vil kunne konkurrere med hardwarebaseret gaming.
Stadia er sat til udgivelse inden årets udgang.
Hvad Stadia kan tilbyde.
Stadia vil tilbyde muligheder for at spille, om man sidder med mobiltelefonen i toget, computeren i stuen, eller ved sit fjernsyn. Der bliver lovet 4K opløsning, HDR farver og 60fps, sagt med andre ord, hurtig opdateringshastighed og skarpt billede.
Ved samme anledning hævder Googles vicepræsident Phil Harrison, at Stadia vil kunne afvikle spil med en hastighed, der slår både Playstation Pro og Xbox One X tilsammen.
Stadia vil have fokus fokus på Youtube Live, Googles alternativ til Twitch. En service der gør det muligt at broadcaste spil, så folk verden over kan følge med, imens man spiller, hvorend man befinder sig.
Broadcasting af spil er generelt præget af dårlig lyd- og billedekvalitet, da det er påvirket af streamerens internetforbindelse. Det gør Stadia nu op med, da alt upload af indhold vil finde sted fra kraftfulde datarum, hvorfra spillene også blive afviklet.
Stadia vil inkorporere broadcasting i spiloplevelsen, via en funktion de kalder crowdplay. Det vil være muligt, ved et tryk på en knap, at deltage i den spilsession man ser andre spille, og på den måde øge interaktionen, seere og broadcastere imellem.
Andre funktioner tilgængelige via Youtube, er direkte opstart af spil via link. Man vil altså, efter at have set en trailer fra en spiltitel, kunne trykke på et link som, uden installation eller download, starter det givne spil op.
Lokal splitscreen, hvor der spilles med eller imod hinanden på samme skærm, vil Stadia give en renæssance. Det har de sidste mange år været kompliceret at afvikle krævende spil i splitscreen, da det kræver enormt meget computerkraft. Det er derfor få spil der tilbyder en sådan service i dag, men når afviklingen af spillene ikke længere foregår lokalt, vil Stadia kunne understøtte splitscreen uden problemer.
Udover mulighed for at bruge allerede eksisterende controllere, mus og tastatur, udgiver Google nu deres egen controller. Den vil, modsat konkurrenterne, ikke være tilkoblet via kabel eller bluetooth, men via WiFi. Kommunikationen vil derved være direkte med serveren, hvorfra spillet bliver afviklet, og på den måde minimere forsinkelse fra knap til skærm.
En fremtid med Google i spilindustrien.
Google har i forbindelse med annonceringen, offentliggjort et nyt spilstudie med navnet; Stadia Games and Entertainment. Det bliver ledet af Jade Raymond, stifteren af Ubisoft Toronto og Motive Studio, og vil have til opgave at udvikle spil eksklusivt til Stadia.
Ingen nye titler blev dog offentliggjort under fremvisningen, men forhåbentligt får vi mere information, når spilmessen E3 starter d. 11. juni.
Udover eget spilfirma, har Google allieret sig med nogle af de største tredjeparts spilstudier i industrien, for at sikre et varieret udvalg i spil kataloget.
Bethesda har forsikrede at deres kommende Doom: Eternal vil udkomme på platformen, og også Ubisofts og Q-Games blev præsenteret som kommende udgivere. Endvider blev der vist billeder fra Red Dead Redemption, NBA2K, Assasins Creed, Skyrim, Metal Gear Solid og diverse titler fra EA.
Er cloud gaming noget for dig?
Selvom vi er nået langt, inden for cloud gaming teknologien, er det stadigvæk en service der appellerer mest til det brede casual marked, og mindre til hardcore gamere der går op i at spil skal køre så optimalt som muligt.
Generelt har det, via streaming, vist sig problematiskt b.la. at afvikle multiplayerspil i FPS genren. Også andre genre, hvor det er essentielt at spillet reagerer hurtigt og flydende, lider under de få milisekunders forsinkelse cloud gaming er begrænset af. Derimod er singleplayerspil langt mere accepteret, da det ikke gør alverden, at forbindelsen til tider er ustabil.
Cloud gaming kræve en hurtig internetforbindelse, både på farten og hjemme i stuerne. Ikke alle har adgang til dette, men da lanceringen af 5G nettet er lige om hjørnet, tyder noget på, at det er et godt tidspunkt at introducere cloud gaming for den brede befolkning.
Hvad syntes du? Vil cloud gaming nogensinde udkonkurrere lokal hardware, og gøre dit nyindkøbte grafikkort overflødigt?