Early Access: Pain og gain?
Her på pixel.tv vil vi i de næste uger kigge lidt nærmere på spil i early access, altså spil der ikke er færdigudviklet, men som der er mulighed for at købe alligevel.
Vi tager gerne imod dit forslag til spil i early access, som vi skal se lidt nærmere på. Hvis du har en idé til et spil i early access du gerne vil have os til at kigge nærmere på, så skriv endelig til os her på siden, på facebook eller én af de andre 100 sociale medier hvor vi er til stede.
Indtil videre har vi planlagt at kigge nærmere på Prison Architect, Subnautica, Ark Survival Evolved og Kerbal Space Program.
Tre år på Steam
Det er efterhånden tre år siden Steam introducerede deres early access model, hvor gamere fik mulighed for, at købe sig adgang til spil i stadigvæk var i udviklingsfasen.
Konceptet har sammen med crowdfunding fået mange hug. Den primære kritik går på at udviklerne mangler incitament til at færdiggøre spillene, eller give ordentlig kundesupport når spillene bliver betalt forud.
Pain
Der er også rigeligt med eksempler på fiaskoer i forbindelse med early access. Earth: Year 2066 var én af disse fiaskoer, og blev fjernet helt fra Steam i 2014.
Godus, som det stadigvæk er muligt at købe i Early Access, er også et spil som har modtaget en del kritik. Spillet blev første gang omtalt helt tilbage i 2012, og har været i forskellige udviklingsstadier siden 2013, men er fortsat ikke færdigudviklet.
Vi kunne fortsætte listen med fiaskoer, men stopper her og ser på den positive side af Early Access.
Gain
På den positive side, så giver early access og crowdfunding små udviklere mulighed for at udvikle spil, som normalt ikke ville kunne blive udgivet. Spilbranchen har udviklet sig til big business med fokus på høj fortjeneste. Høj fortjeneste kommer af spil der appellere bredt, og giver folk hvad de forventer.
Så hvis du som udvikler har en skæv idé til et spil, så er det rigtigt svært at få en udgiver til at stille kapital til rådighed. Og med en udviklingsperiode på 2-3 år, så har man brug for kapital, for medarbejdere har det med blive en anelse ubehagelige når deres løn udebliver.
Her kommer early access og crowdfunding ind i billedet, for så kan man som lille udvikler få tilført kapital under udviklingsprocessen.
De skæve spil
Og de lidt mere skæve spil, har i de senere år givet undertegnede en række rigtigt gode spiloplevelser. Spil som ”Kerbal Space Program”, ”This War of Mine” og “Subnautica” har været virkeligt positive overraskelser.
Uden crowdfunding og Early Access vil der sikkert blive længere mellem denne type spil.
Hvad er din bedste og værste oplevelse med Early Access? Og har du et Early Access spil du godt kunne tænke dig at Pixel.tv så nærmere på?