Elektronik ikke specielt dyrt i DK
Hvem har ikke siddet og savlet over amerikanske priser på forbrugerelektronik?
De fleste gamere har sikkert på et tidspunkt været forbi en amerikansk hjemmeside for at tjekke priserne på forbrugerelektronik, og – efter at have savlet over priserne – ærgret sig lidt over de danske priser på forbrugerelektronik.
Priserne i Danmark er dog, gennemsnitligt set, ikke voldsomt dyre end lande vi normalt sammenligner os med, og for enkelte varer som f.eks. PS 4 er vi blandt de billigste i verden.
Prisen på elektornik er kompleks
Overordnet set er prisen på elektronik – som alt andet – styret af udbyd og efterspørgsel. Hvis forbrugerne efterspørger et produkt som der kun er få af, så vil prisen stige. Hvis ingen gider købe et produkt, som der er rigeligt af på markedet, så falder prisen.
Men prisen på elektronik er dog mere kompleks end som så. På verdensplan afregner producenterne hinanden i US Dollars. Dvs. når dollarkursen stiger, så stiger prisen på elektronik for alle andre end amerikanerne. Der udover er prisen på elektronik også meget følsom overfor råvarepriserne.
Prisen på f.eks. en iPhone afhænger af mange faktorer.
En anden detalje der gør prisen på elektronik kompleks, er at dele af branchen har monopollignende status, med kun én producent, hvor andre dele af branchen har benhård konkurrence mellem mange udbydere.
Herudover spiller de enkelte landes skatter og afgifter en væsentlig rolle i forhold til prisen. Sidst men ikke mindst så spiller befolkningens købekraft en rolle, og lande hvor befolkningen skal arbejde mere for at tjene hvad der svarer til én USD, har ofte lavere priser. Det er særligt tydeligt på softwaremarkedet.
Prisen på grisen
Danmark er på mange områder et dyrt land at bo i hvis vi sammeligner os med resten af Europa. Det er dog primært fødevarer, boligomkostninger, transport og beklædning der koster relativt mere end hos vores europæiske naboer.
Når det kommer til elektronik derimod, så er der ifølge en undersøgelse lavet af e-handelsplatformen Linio, kun 8 lande i europa hvor det, gennemsnitligt set, er billigere at købe elektronik.
Det viser sig også, lidt overraskende, at USA ikke er det billigste nordamerikanske land at købe elektronik i, det er Canada derimod.
Geralt og hans polske venner er klar med et godt tilbud til dig.
Hvis du vil handle billigt elektronik i Europa så skal du til Polen, der på mange områder er billigere end USA. Hvis du finder Polen en anelse for eksotisk så byder vores naboland England også på billig elektronik.
Ifølge Linio skal du dog til Kuwait eller Saudi Arabien for at finde det billigste elektronik i verden.
Ikke alt er billigt i udlandet
Udover du selvfølgelig skal være opmærksom på, at du ikke er dækket af danske forbrugerbeskyttelse når du handler uden for Europa, så skal du være opmærksom på at det ikke er alt elektronik der billigt i udlandet.
Den her bandit er rimelig billig i Danmark.
En PS4 er f.eks. billigere i Danmark end i USA og der er kun ca. 100 kr. at spare ved at købe en PS4 i f.eks. Polen. Det billigste sted i verden du kan købe en PS4 er i Ungarn, hvor du må slippe ca. 1.700 kr. Generelt set er Europa et godt sted at købe en Playstation. Syv ud af de 10 billigste lande i verden er europæiske.
Hvis du er blevet inspireret af denne artikel til at købe elektronik i udlandet, så kan du læse mere om dine rettigheder hos Forbruger Europa.
Har du købt elektronik i udlandet, og gik det godt eller skidt?