Game på streaming og abonnement
Selvom gårsdagens EA pressemøde blev beskrevet som kedeligt af Thomas Bense, så var der dog én detalje som gjorde et særligt indtryk her på redaktionen.
CEO Andrew Wilsons snak om gaming som streaming og på abonnement kan ikke tolkes, som meget andet end et fundamentalt skred i spilbranchens forretningsmodel.
Dagene er med andre ord talte for modellen, hvor man for 60 EUR køber retten til en enkelt titel, som man har rettigheden over til evig tid. Der kommer populært sagt til at gå Netflix i spilbranchen, og man kommer til at købe adgang til et helt katalog af spil, men dog i en begrænset tidsperiode.
Kan give ro til den kreative proces
Forretningsmodellen som første gang blev set i musikbranchen, for derefter at brede sig til bogbranchen og sidst men ikke mindst til film- og TV-branhcen har haft kolossal betydning.
I musikbranchen har erfaringerne været noget blandede. Streamingtjenesterne kombineret med billigt studieudstyr har betydet, at det er blevet nemmere at slå igennem som kunstner.
Omvendt har det også betydet at kunstnerne har haft svært ved at tjene penge på deres salg af musik, som omvendt er blevet et udstillingsvindue for at sælge billetter til koncerter. Det har betydet at priserne på koncertbilletter er steget markant i løbet af de sidste 10 år.
I film og tv-branchen har HBO, Amazon og Netflix sat sig tungt på streamingmarkedet. Det har haft den positive effekt at tjenesterne har kunnet investere massivt i nye serieproduktioner med meget høj kvalitet, pga. det stabile cahsflow som abonnementsordninger giver.
Omvendt har det haft den negative konsekvens at indgangsbarrieren til markedet for nye ukendte produktioner har været høj, da tjenesterne sidder tungt på distributionskanalerne.
Hvis jeg skal give en hurtig vurdering af hvordan det nye computerstreamingmarked kommer til at se ud, så kommer det nok til at ligne Film og TV-markedets. Dvs. 3-4 store globale streamingtjenester, der kan sikre et stabilt cashflow som kan investeres i nye computerspilproduktioner.
Det kan forhåbentlig give noget ro i udviklingsfasen og betyde at udviklerne tør eksperimentere mere, end det vi ser idag.
Game of Thrones
Som tidligere så er min vurdering at der kun er plads til 3-4 store globale streamingtjenester på markedet. Det store spørgsmål er hvem det bliver?
Vi kommer i de kommende år til at se voldsom kamp om herredømmet over det lukrative marked. Udover den omsætning det giver at være streamingtjeneste, så kommer man også til at sidde med den direkte kontakt til slutbrugeren, og dermed adgang til data om forbrugernes efterspørgsel og præferencer. Data som kommer til at spille en afgørende rolle for afsætningsmulighederne i fremtiden.
Hvis jeg skal komme med et forsigt bud på hvilke 3 eller 4 der står tilbage om 5 år, så er det umiddelbart Xbox, SONY, Steam og EA. Jeg vil dog ikke helt udelukke Nintendo eller Activision Blizzard får den sidste plads i stedet for EA.
Dermed bliver Ubisoft, Square Enix, Bethesda og mange andre reduceret til udviklere, der kan få del i de mange streamingmilliarder fra slutbrugerne, ved at sælge projekter til streamingtjenesterne.
Hvad med de små?
Som nævnt kan det forhåbentlig give noget ro til, at de større udviklere igennem et stabilt cashflow tør kaste sig ud i mere vovede kreative projekter end vi har set de sidste år.
Omvendt så risikerer de mindre indieudviklere at blive klemt i det her spil, for det bliver næppe de små indietitler der kommer til at drive efterspørgslen efter abonnementer på de nye streamingtjenester.
Og med en koncentrering af distributionskanalerne på 3-4 globale mastodonter, så kan man godt frygte at det kan blive meget svært for indieudviklerne at få en plads på streamingtjenesterne, og ikke mindst få en rimelig betaling for det, hvilket dog får mig til at udstede et Wildcard til GOG eller Humble Bundle til at blive den femte globale streamingtjeneste.
Det ændrer dog ikke på at fremtiden er streaming og abonnementer! Udover EA, så har Xbox og SONY allerede lignende tiltag i luften. Senest var det Ubisofts CEO Yves Guillemot der udtalte til magasinet Variety:
“There will be one more console generation and then after that, we will be streaming, all of us.”
Alt i alt så er det på nuværende tidspunkt kun gætterier, og det er velkommen til at komme med dit bud hvordan fremtidens gaminglandskab kommer til at se ud.