Højdepunkter i dansk spilhistorie
Sammenlignet med det store udland, så kom Danmark lidt sent i gang med at udvikle og producere spil. De første computere og konsoller – til underholdning i hjemmet – dukkede op i slutningen af 1970’erne, men det var først i 1986 et dansk spilfirma meldte sig ind i kampen.
Kele Line
Det første nedslag i den danske spilhistorie bliver dermed 1986. Kele Line startede med et brag og sluttede med et brag.
Ét år nåede firmaet at eksistere før det gik konkurs, men på det år nåede firmaet så til gengæld også at udgive hele 4 spil, der i blandt The Vikings.
Der skulle dog komme til at gå en del år, før den danske spilbranche kom sig oven på den tumult Kele Lines konkurs medførte.
Kele Line stod dog ikke bag det første danske computerspil. En række entusiaster havde allerede fra starten af 80’erne arbejdet med at udvikle spil. Mest kendt er Peter Ole Frederiksen der i 1981, udviklede og udgav Kaptajn Kaper.
Historien og skæbnens ironi ville dog at hans arbejdsgiver – IBM – ikke ville udgive spillet, for de mente ikke der var et kommercielt marked for computerspil!
RC Piccoline
Piccoline er ikke et spil, men til gengæld en platform, som har spillet en stor rolle i mange danskeres barndom i 80’erne, og dermed været med til at grundlægge interessen for spil og elektronik.

Piccoline. Foto Dansk Datahistorisk Forening
Piccoline var en dansk opfindelse, der benyttede det danske styresystem Comal80. Maskinen blev produceret af det statsejede ”RegneCentralen”, og var målrettet danske folkeskoler.
Som det dog så ofte går med dansk producerede varer, så var prisen for høj og kvaliteten for lav, og inden 80’erne blev til halvfemserne, var Piccolinen fortrængt af IBM’s maskiner.
Oswald og Hugo
De to navne lyder umiddelbart som to afdankede revystjerne fra 1950’erne, men faktisk blev d’herrer det brede og folkelig gennembrud for den danske spilbranche.
Indtil 1988 havde DR haft monopol på at sende fjernsyn i Danmark, men 1. oktober det år gik TV2 i luften. Et af de helt store flagskibe på den nystartede TV-kanal var programmet Eleva2ren.
Blandingen af talkshow, musik og journalistik havde mellem 1 mio. og 1,8 mio. seere.
Med til succesen hørte også et interaktivt computerspil, hvor man som seere kunne ringe ind og spille via sin trykknaptelefon.
I de første år var det isbjørnen Oswald der skulle guides til at hoppe mellem isflager, men det virkelige folkelige gennembrud kom med skærmtrolden Hugo.
Det var det danske firma ITE der stod bag skærmtrolden Hugo.
Pixeline og læringsspil
Samtidig med skærmtrolden Hugo, dukkede der en lille lyshåret pige op på det danske spilmarked. Pigen hed Pixeline og kun skulle vise sig, at blive en hjælp til mange danske børns sprog- og talindlæring.
Pixeline blev skabt på den jyske hede – i Herning – af Studio 1-2, og arven fra dengang kan stadigvæk ses den dag i dag, hvor danske spiludviklere har en force i udviklingen af læringsspil.
Dansk AAA-titel
Førnævnte Eleva2ren blev produceret af Nordisk Film. Om det var skærmtrolden Hugo, der gav Nordisk Film blod på tanden i forhold til at gå ind i spilbranchen, skal vi lade være usagt, men sikkert er det at Nordisk film investerede i IO Interactive omkring årtusindeskiftet.
Det skulle vise sig at være en klog investering. IO interactive kom til at opleve stor succes med Hitman-serien, og op til lanceringen af det tredje spil i rækken – Hitman Contracts fra 2004 – kom det frem at IO Interactive var blevet solgt til udgiveren Eidos, for intet mindre end 256 mio DKK.
Et salg der virkelig trak overskrifter, og fik danskernes øjne op for forretningsmulighederne i spilbranchen. Desværre skulle der komme en finanskrise i vejen, som igen tog pusten fra den danske spilbranche.
Krise gjorde nytænkning nødvendig
Som bekendt betød finanskrisen dårlige tider for mange selskaber også i spilbranchen, men kriser betyder også at der bliver tænkt nyt og alternativt.
Playdead Games, der står bag den seneste store danske spilsucces blev stiftet to år før finanskrisen, men firmaet overlevede den svære finanskrise, ved at definere deres egen genre, med udgivelsen af Limbo i 2010.
Succesen fra Limbo blev endnu større med udgivelsen af én af 2016 mest omtalte spil globalt. Inside har høstet stor anerkendelse netop for sin særegne stil.
Mobilmarkedet blev et nyt eventyr
Finanskrisen og manglen på danske AAA-titler har helt sikkert også spillet en rolle i forhold til, at danske udviklere var nogen af de første til at kaste sig over spiludvikling til de mobile platforme.
Et af de bedste eksempler er Subway Surfers, der i 2012 formåede at komme til tops over de mest downloade mobil-spil.
Siden 2012 har de to danske firmaer bag Subway Surfers formået at fortsætte med, at udvikle nyt indhold og holde gryden i kog, så spillet stadigvæk holder sig relevant. I øjeblikket ligger Subway Surfers på en 10. plads i Google Playbutikken
Hvad har været dit personlige højdepunkt i den danske spilbranche? Og hvad tror du fremtiden bringer?