Mit iPad Air eventyr del 1
Siden den første iPod nano har jeg ikke købt et Apple produkt. Ikke fordi jeg nødvendigvis var utilfreds med min mp3 afspiller. Den har virket upåklageligt og er faktisk siden blevet ombyttet til en 6. generations enhed, da batteriet i min 1. generations åbenbart var i fare for at eksplodere/gå i brand. God service så mange år efter mit oprindelige køb, der endda forøgede lagerpladsen, da det gamle maksimum på 4gb var blevet overgået af det nye minimum på 8gb.
Nej, det er ikke et spørgsmål om tidligere utilfredshed, men snarere et manglende encitament til at hoppe om bord på deres andre produkter. Jeg er ikke fan af iOS’ lukkethed og jeg ser ikke en gevinst ved at skifte til OSX, så det kan retfærdiggøre det manglende udvalg af programmer og specielt spil. Så jeg har aldrig personligt haft stor nok motivation, til at smide en premium pris efter deres, givetvis lækre, produkter.
Jeg havde dog gået lidt med tanker om at anskaffe mig en tablet, som et nyt stykke legetøj og til at læse nyheder og bøger på farten, men kunne ikke rigtig beslutte mig for hverken størrelsen eller producent. Mine problemer med iOS har dog aldrig været så stor, at jeg helt afskriver Apples produkter, men det var først da jeg fandt et godt tilbud på en iPad Air, at jeg endeligt havde fundet min første tablet.
Nu har jeg haft min Air i to uger, så jeg tænker, at jeg vil dele mine oplevelser i to artikler, der omhandler henholdvis tabletten og dens system, og en lille oversigt over de spil jeg har brugt tid på indtil nu. Første del, som dette har været en utrolig lang indledning til, vil koncentrere sig om fordele og ulemper ved tablettens hardware og system. I anden del vil jeg give en liste af de spil, jeg har brugt tid på og snakke om dem hver især. Lad os starte ud med iPadens positive sider:
Lækker hardware – Der er ingen tvivl om, at Apple laver lækker hardware. Materialerne de benytter, den fysiske udformning af produktet og den kraftfulde indmad, er alt sammen i høj kvalitet og sammensat med omtanke for brugssituationen; det kan mærkes. Kvaliteten skinner nærmest ud af den og indmaden er kraftig nok, til at trække en imponerende grafik.
“Blockbuster” titlerne – Man kommer ikke udenom, at iOS er den tablet/smartphone platform, hvor de største spil søger hen. En håndfuld af de store titler, udkommer enten senere, eller i enkelte tilfælde slet ikke, til Android. Derfor sikrer man sig adgang til flest spil, ved at benytte iOS enheder. Desværre tillader Apple ikke, at man kan købe spil igennem Humble Bundle, som ellers har givet mig en store mængde spil til Android billigt.
Flydende brugerflade – Apple har altid været foran konkurrenten, når det kommer til hvor flydende systemet kører. Det har virket lidt, som når man sammenlignede 30fs med 60fps spil. Der er arbejdet på, at animationerne har den helt rigtige hastighed og at de får en høj nok prioritering til, at selvom der er andet, der også skal tildeles ressourcer, så kører det hele flydende.
Medieforbrug – Hvis der skal overføres alverdens indhold til dit ansigt, så er iPaden et fremragende medie at gøre det igennem. Du fordøjer nemt hjemmesider, youtube, bøger, podcast og du kan bl.a. leje film igennem iTunes, købe musik, eller benytte Spotify eller Netflix. Uanset hvad du lige mangler af underholdning eller information, og ligegyldigt om det er i kort tid eller til en længere rejse, så kan iPaden levere rigeligt med underholdning og oplevelsen er god, takket være den nemme navigation og skærmens størrelse.
iTunes U – En af de positive overraskelser var for mit vedkommende iTunes U. Her kan du melde dig gratis til forskellige universitetskurser, og selv give dig i kast med undervisningsmateriale som selvstudie. Kurserne er udviklet i samarbejde med dygtige professorer og universiteter i engelsktalende lande, så hvis blot ens engelsk er på et rimeligt niveau, så kan man udvide sin viden betragteligt. God og produktiv måde at bruge din tid på.
Batteritid – Sammenlignet med andre tablets, så er ipadens batterilevetid nogenlunde standard, men sammenlignet med en bærbar eller sågår en mobiltelefon ved tungt brug, så er det en helt anden oplevelse med en tablet. Den kører raskt 9-10 timer ved brug og selvom man spiller 3D spil på den, er levetiden ikke meget ringere. Det er imponerende, hvor meget man kan få ud af sådan noget hardware.
Pæn skærm – Skærmen er pæn og indholdet den viser fremstår meget klart og med pæne farver. Det er efterhånden 3. generation som Apple bruger samme skærm, så den er ved at blive overhalet på flere specifikationer og betragtningsvinklerne kunne godt være lidt bedre. Billedet bliver forholdsvis hurtigt mørkt, når man ser på skærmen fra siden eller fra neden. Men overordnet set, så virker farverne naturlige, der er ingen steder hvor baggrundslyset lyser igennem, når der er mørkt på skærmen og billedet er stadig skarpt.
Der har været mange positive aspekter ved Apples tablet, men ikke alt har været en dans på roser. Her er mine mangler ved ipad airen:
Ingen “tilbage” knap – Apples dedikation til touchskærmen var tydelig fra starten, med en enkelt knap på forsiden, til at gå til hovedskærmen, men deres beslutning, og efterfølgende stædighed, har givet anledning til designmæssig irritation fra min side. I modsætning til Android enheder, hvor der er en dedikeret “tilbage” knap, enten som hardware eller software, så er der ikke det samme i iOS. Dvs. at man enten går tilbage ved at skubbe “billedet” til siden, op eller ned, pinche med to fingre, trykke ved siden af viduet, hvis det er et mindre vindue ovenpå appen, ved den “klassiske” knap for oven som ved iPhone apps eller en anden knap et sted på skærmen. Hvilken metode der er benyttet, afhænger af hvilken app du bruger og hvorhenne i appen du befinder dig. Det er lidt irriterende, at Apple selv ikke har været bedre til at gøre navigationen mere universel.
Seperate savegames – Betragter man iPaden som en spilleplatform (og det er et forholdsvis vigtigt emne for mig), så er det en designfejl, at programmer og alt deres data lægges sammen, når det drejer sig om at skulle slette et program. Derved mister man også evt. progression, man har lavet i spillet. Jeg har hørt, at programmer der benytter Game Center skulle gemme progression i “skyen”, men jeg er stadig usikker på, om det kun gælder online ting, som f.eks. high scores og lignende. Uanset, så er det også langt fra alle spil, selv helt nyt, der benytter Game Center, så derfor er det stadig et problem.
Højttaler placering – Der er kommet to højttalere i nu, men deres placering giver ingen mening. De fleste brugssituationer lægger op til, at man holder ipaden vandret. Det har Apple helt sikkert også bemærket på statistikken, da de har formindsket rammen i siderne (set fra vandret position). Hvorfor har de så sat to i bunden, hvor det kun giver mening, når man holder den lodret? Hvis man ser en video, og derfor holder den vandret, så kommer begge højttaleres lyd ud af den ene side og så kunne det ligesågodt have været en enkelt højttaler.
Solo – Apple leger helst alene. Med mindre de er nødsaget til det, så tillader de ikke konkurrerende løsninger eller standarder at få adgang til deres iOS enheder. Andres apps og Apples egne leger f.eks. ikke med samme vilkår. Du kan godt installere en anden browser, men dens integration i systemet er slet ikke på samme niveau som Safari og du kan ikke ændre standard browseren, hvis du f.eks. åbnet et link igennem en app. Den integrerede afspiller, der kan tilgås via genvejsmenuen i bunden, har også en rimeligt begrænset funktionalitet, der enten hedder Spotify eller ren Apple. Jeg har selv min musik på en netværksharddisk, så alle mine enheder i huset kan tilgå den igennem forskellige standarder, men det vil iPaden kun være med til igennem en app, der ikke understøtter multitasking afspilning og som koster penge.
Det var mine tanker om hardwaren og systemet efter 2 ugers brug, jeg vil snakke om spil specifikt i 2. del, hvor jeg også vil komme med en konklusion.