Nu bliver det nemmere at returnere defekte spil
Mon ikke de fleste gamere har prøvet at købe et spil, som ikke leverede det som udgiveren havde reklameret for?
Eller hvem har ikke prøvet at sidde med at spil, der var så fuldt med fejl, at det var tæt på uspilleligt?
Du har måske også prøvet på, at få byttet sådan et spil, for blot at få at vide, at det ikke kan lade sig gøre.
Hvor utroligt det end lyder, så har digitalt indhold – indtil nu – ikke været omfattet af købeloven. Det vil sige, hvis du køber en sko der er defekt, så har du ret til at få manglen udbedret, men hvis du køber et spil digitalt der er defekt, så har du meget begrænsede rettigheder som forbruger.
Det skal der ifølge nye EU-regler laves om på fra årsskiftet.
Digitalt indhold får plads i købeloven
Folketinget vedtog inden sommerferien ændringer i Købeloven, så digitalt indhold fra 1. janaur 2022, er omfattet af de samme regler som fysiske varer. Ændringen sker på baggrund af et EU-direktiv, og de nye regler kommer derfor også til at gælde i de andre 26 EU-lande.
Pixel.tv har været inde og se nærmere på den nye lovgivning, og har fundet et par interessante detaljer. For udover at en varer skal fungerer, så fremgår det også af den kommende købelov at en salgsgenstand skal:
“være af den kvalitet og svare til den beskrivelse, der gælder for en prøve, model, prøveversion eller forhåndsvisning, som sælgeren har stillet til rådighed for køberen inden aftalens indgåelse”
En anden detalje i den nye købelov som er værd at bemærke i forhold til f.eks. mobiltelefoner, smart-tv eller andre enheder hvor der indgår software. Her er man fra årsskiftet sikret mindst 2 års opdateringer, herunder sikkerhedsopdateringer.
Afslutningsvis, så får man som forbruger også rettigheder overfor digitale tjenester, som er “gratis”, men hvor betalingen sker med personoplysninger. Du får med andre ord mangelbeføjelser overfor f.eks. Sociale Medie platforme som Facebook, Instagram o.l.
Giver ikke ret til at få pengene tilbage med det samme
Hvad har du så ret til som forbruger, når du sidder med et spil der overhovedet ikke ligner det som blev fremvist på sidste års E3? Eller et spil der er så fyldt med bugs, at det er uspilleligt.
I første omgang skal man kontakte spiludgiveren, som har ret til at afhjælpe manglen.
Hvis vi tager eksemplet med et spil, der er så fyldt med bugs, at det ikke kan spilles, så giver lovgivningen spiludgiveren ret til, at forsøge at rette fejlen på spillet inden for rimelig tid.
Og der må vi jo erfaringsmæssigt konstatere, at spilbranchen har en del erfaring i at lappe defekte spil i de første par måneder efter udgivelsen.
Spilbranchen kommer derfor helt sikkert til at henvise til denne ret, når der i fremtiden udgives defekte spil.
Først når Domstolene eller Forbrugerklagenævn har behandlet de første klagesager, er det muligt at vurdere hvor grænsen for, hvor defekt et spil må være ved udgivelsen, kommer til at ligge.
På samme måde er det også Domstolene og Forbrugerklagenævn der kommer til afgøre, hvor stor forskel der må være på et udgivet spil og markedsføringsmaterialet der blev vist op til udgivelsen.
Vi kommer nok dermed til, at se et par eksempler mere på spil som Cyberpunk 2077, før det bliver klart hvordan lovgivningen skal fortolkes, og hvor grænserne præcist går.
Hvad synes du om de nye regler? Og tror du vi kommer til at se færre eksempler som Cyberpunk 2077?