Pixeleret: Nintendos udfordringer
Pixeleret er tilbage efter en meget lang sommerpause, og undertegnede er nu igen parat til, at kigge nærmere på spilbranchen! Som det første vil jeg i de kommende uger se på, hvad de forskellige platforme har af udfordringer foran sig, og naturlivis også komme ind på, hvad jeg tror der skal til for, at de kommer tilbage på rettet spor. I denne uge vil jeg kaster mig over Nintendo, men også Sony, Xbox og PC gaming vil komme igennem vridemaskinen over de kommende uger.
Højt at flyve, dybt at falde
Da vi gik ud af seneste generation, kunne Nintendo næsten ikke få armene ned over Deres egen succes. Den originale DS endte op som Nintendos bedstsælgende konsol nogensinde med 154 millioner solgte, hvilket kun var små 3 millioner dårlige end PlayStation 2, som er den bedstsælgende konsol der overhovedet er udgivet. Men ikke nok med det, så ramte de også plet med Wii’en der endte med at sælge små 101 millioner konsoller. De solgte altså derved over 255 millioner konsoller på en enkelt generation, hvilket aldrig nogensinde er præsteret før. Og tæller vi spil med så solgte 306 forskellige spil på tværs af de to platforme en million kopier eller mere, og ud af disse solgte 11 styk + 20 millioner kopier hver.
Nu ved jeg den smarte læser straks vil tænke “hey det er bare Nintendo spil det hele”, men der må jeg så skuffe dig, selvom jeg godt kender “third-parties kan ikke sælge på Nintendo konsoller” mantraet, som man altid høre fra Xbox og PlayStation fans. Hele 142 third-party spil solgte mere end 1 millioner kopier til Wii alene, og dertil kan du så lægge 89 third-party titler til Nintendo DS der præsterede det samme. Sagt på en anden måde, så printede Wii’en og DS’en penge i rigelige mængder, til både Nintendo selv og Deres samarbejds partnere.
Men så kom Nintendo 3DS og Wii U…
3DS’en er i sig selv ikke en dårlig forretning, da den trods alt har solgt over 60 millioner worldwide, og det selvom alle troede den ville floppe, nu hvor Smartphones var ved at overtage markedet. 60 millioner er rigtig mange konsoller, og i sig selv en god forretning, men det er samtidig voldsomt meget mindre end i sidste generation.
Wii U’en er samtidige i studie i, hvad man skal holde sig langt fra, hvis man nogensinde vil lave en succesfuld konsol til hjemmet. Selv idéen med Off-Tv play er glimrende og har hjulpet mange Wii U ejere til at kunne spille Deres spil færdige, selvom konen og børnene gerne vill bruge huset største TV. Og der har helt klart også været lavet nogle fantastisk gode titler til konsollen, men det er absolut kun Nintendo der har tjent en smule penge på spil i denne omgang. Som jeg nævnte ovenover så var der 142 third-party spil der solgte en million eller mere til den gamle Wii, for Wii U er det tilsvarende tal 1… Og ja du læste helt korrekt. Nintendo havde samtidig estimeret at de ville kunne sælge +100 millioner Wii U’s, og der kunne de ikke have taget meget mere fejl, da Wii U’en dags dato kun har solgt godt 13 millioner.
Alt gik galt fra starten af. Dårlig kommunikation gjorde at mange slet ikke opfattede at det var en ny konsol som Nintendo var på vej med, men derimod troede det var en udvidelse til Deres gamle Wii. Derefter var det tydeligt at Nintendo ikke selv vidste, om de skulle gå efter casual eller hardcore gamerne. Deres første reklamer var udelukkende basserede på børn og deres familier, men Deres virkelig publikum vidste sig primært at være mænd +30 år, som selv var vokset op med Nintendos spil. Fejltolkning af markedet for konsoller, manglende aftale med third-party udviklere, dårlig planlægning og udgivelse af egne spil, dårlig kvalitet af touchscreen’en i Game Pad’en, ingen voice-chat muligheder i konsollen, manglen på store Nintendo spil ved lanceringen osv. Læg dertil en hardware der slet ikke kunne hamle grafisk op med PlayStation 4 og Xbox One, og du kan dårlig præstere en dårligere lancering og afvikling af et produkt på markedet.
Gigant udfordringer –
På vej ind i en ny generation
Det er ingen hemmelighed, at Nintendo allerede så hvor det bar henad for meget længe siden. Wii U’en har eksempelvis kun fået et minimum af support de sidste 1 1/2 års tid. Nintendos nye præsident Tatsumi Kimishima har ved mange lejligheder gjort det klart, at de arbejder hårdt på at gøre NX til en succes, og at de har lært at Deres fejl. Det er selvfølgelig bare ord lige nu, men en af grundende til, at vi ikke kan købe en NX allerede denne jul er, at Tatsumi Kimishima vil sikre sig, at der er et solidt flow af kvalitetstitler fra første dag. NX ejere skal ikke opleve samme spil-tørke som Wii U og 3DS ejere var ude for i perioder.
Vi aner endnu ikke om NX bliver en ren hybrid der både kan sættes til TV’et derhjemme og tages med på farten, men vi ved med sikkerhed, at Nintendo har slået deres hardware-afdelinger sammen. Det blev gjort da det var et kæmpe problem i både denne og sidste generation, at det var besværlig at porte spil imellem Deres egne konsoller. Vi ved også at alle deres udvikler teams ikke længere er spredt over hele Japan, men derimod samlet i nogle store bygninger, så de bedre kan arbejde på tværs og lære af hinandens erfaringer, samt udveksle idéer. Alt tyder derfor på, at de ikke skal supporte to helt forskellige platforme i den kommende generation, og det vil løse deres “tørke-problem”. Nintendo har så mange udvikler teams, at de alene og uden hjælp fra andre fremover, vil kunne udgive 2 spil om måneden, hvis de kun skal supporte én platform.
Hvor der er vilje er der vej, og Nintendo har både økonomien, de rette udvikler teams, de rigtige IP’s og den teknologisk viden til, at lave et gigant comeback. Men..
Nintendo skal genopfinde sig selv
Hvis Nintendo skal forblive relevante om 5 eller 10 år, så er de nødt til at genopfinde sig selv på det vestlige marked. Deres største problem i mange år, har været en ledelse, der på mange måde har været ude af trit med hele den udvikling, der er sket i den vestlige gamer-kultur.
1. De skal kunne følge med Deres konkurrenter omkring helt basale ting som eksempelvis, at inkludere online muligheder i mange flere af Deres spil, gøre det lettere at streame deres spil, og give spillerne mulighed for at cross-game voice-chatte med hinanden.
2. Den grafiske kunnen hos Deres kommende NX konsol behøver ikke at være den bedste på markedet, men den skal fra dag ét af bevise, at Nintendo ikke fortsat halter et godt stykke bagefter andre. I min personlige optik er det helt væk at så mange gamers nærmest udelukkende går op i grafik og specifikationer, men jeg ved også godt at jeg er i mindretal. Lækker grafik sælger konsoller og spil.
3. NX’en skal byde på noget helt nyt og der kan være i en hvilket som helst form. Nintendo er aldrig gode når de laver et “me-too” produkt, så at kopiere PlayStation og/eller Xbox vil ikke genvinde dem specielt meget bedre markedsdele. Så de skal finde balancen imellem det med at komme med noget nyt, og så ikke skræmme erfarne gamers væk.
4. Nintendo skal have third-party udviklerne ombord fra første dag! Det er rigtigt at eksempelvis Call of Duty sælger bedre på konkurrerende platforme, men faktum er også, at de bedst sælgende konsoller fra Nintendo, har været dem med den bedste third-party support. Så om Nintendo så skal til lommerne, eller om de skal opkøbe en række nye spiludviklere for at lave mere vestligt-orienterede spil ved jeg ikke. Det kan til gengæld slås fast, at med meget større udvalg af spil og genres stiger chancen for succes. Der er for få i den her verden der gider en “Nintendo-only” boks, hvilket Wii U var det helt store bevis på.
Det positive
Som gamers er vi meget bevidste om hvad vi vil have, og Nintendo vil først blive lukket tilbage ind i varmen hos mange, når de igen kan opfylde Vores personlige gamer-behov. Rigtig mange af de gamers der er faldet fra igennem årene, vil rigtig gerne se Nintendo få succes igen. Jeg har ikke tal på hvor mange gange jer høre den slags fra kollager, andre gamers og folk der arbejde i spilbranchen. Nintendo har så mange potentielle købere i det allerede eksisterende marked, at hele verdenen er tilgængelig lige foran næsen på dem. Mere end 500 millioner mennesker downloadede Pokémon Go inden for de første to måneder, og det viser rigtig godt, hvor stor interesse der rent faktisk er for Nintendo og Deres stærke IP’s. Når du har Pokémon, Mario, Zelda, Metroid, Splatoon, Donkey Kong, Yoshi, Fire Emblem og Animal Crossing i ryggen, så kræver det nærmest et ufatteligt talent, ikke at kunne lave penge. Nintendo har med andre ord alle muligheder. Men denne generation har også vist, at dårlig ledelse, forkerte valg og det at ignorere markedets røst, kan skubbe hvem som helst tæt på afgrunden.
Hvad tror du er Nintendos største udfordring i de kommende år?