Pixeleret: PlayStations udfordringer
Pixeleret er tilbage efter en meget lang sommerpause, og undertegnede er nu igen parat til, at kigge nærmere på spilbranchen! Som det første vil jeg i de kommende uger se på, hvad de forskellige platforme har af udfordringer foran sig, og naturlivis også komme ind på, hvad jeg tror der skal til for, at de kommer tilbage på rettet spor. I denne uge vil jeg kaster mig over PlayStation og i næste uge PC’erene, imens Nintendo og Xbox allerede har været en tur i vridemaskinen.
Succes avler mere succes
Der er ingen tvivl om, at denne generation nærmest har været én lang succeshistorie for Sony og Deres PlayStation brand. Allerede dengang de præsenterede PlayStation 4 stod de i den herlige situation, at Microsoft netop havde leveret en af tidens dårligste præsentationer af en ny konsol, hvilket de ikke var for fine til at udnytte. Jeg har haft mange fordomme om PlayStation igennem årene, men én ting må man give dem. De har den absolut bedste PR afdeling i branchen, og det er virkelig imponerende hvor meget de kan få ud af forholdsvis lidt. Ikke mindst taget i betragtning af, at selve lanceringen af konsollen nærmest intet havde at byde på rent spilmæssigt. De to største titler var vel Call of Duty Ghost samt Battlefield 4, som også kunne købes til alle andre platforme (undtagen BF4 der ikke udkom til Wii U). Der gik næsten fem måneder efter udgivelsen før, den første nogenlunde populære eksklusive titel udkom, i form af Infamous Second Son.
Både Nintendos Wii U og Microsofts Xbox One prøvede at gå nye veje, og selvom det burde være positivt med udvikling, i en branche der længe har stået stille, så forstod PlayStation at vende dette til Deres fordel. De kom op med sloganet “This is for the players” og kom både med videoen herunder samtidig med, at de i mange interviews med videre, “slappede” Deres modstandere med små sjove kommentarer. Man kan synes om det hvad man vil, men videoer som denne her, gik rent ind hos de fleste gamers verden over:
Forståelse for hvad gamerne vil have
Med små 43 millioner solgte konsoller siden lanceringen i november måned 2014, er der ingen tvivl om at PlayStation flyver afsted, og Deres konkurrenter kun kan se misunderlige på. Det er samtidig svært at kritisere dem, da de jo netop er sluppet afsted med, at holde faste i det gamle velkendte, og på ingen måde gå efter andet, end at opgradere sin hardware. I mine øjne er det stinkende kedeligt, men på den anden side, så er PlayStation 4 nok den konsol, der er mest ligetil. De har ikke specielt mange store populære ekslusive titler, men de har præcis alle de spil som de fleste casual gamers spiller, så hvad enten man er til Call of Duty, FIFA eller de andre årlige udgivelser, så vil man altid kunne være sikker på at få dem til sin PlayStation. Det kan man som sådan også på Xbox One, men Microsoft har bare haft meget svært ved, at få dette budskab igennem til forbrugerne. Uanset hvad så siger det meget, at ud af de 10 bedst sælgende spil til PlayStation 4, der er der kun to ekslusive titler hvilket er Uncharted 4 på 10 pladsen, samt et remake af The Last of Us på 9 pladsen. Imellem de 8 øverste er det samtidig både to versioner af FIFA og to versioner af Call of Duty.
Det kræver kæmpe respekt, at Sony i den grad forstår, at udnytte sit markedspotentiale fuldt ud, selv når de er i en situation, hvor de hverken er de mest nyskabende, dem med de største og bedst sælgende ekslusive titler, eller dem der har den bedste online løsning. Som det er lige nu, så er der reelt kun én spiller på markedet der virkelig gør det godt, og det er svært at se PlayStations dominans stoppe lige med det samme. Det hænger naturligvis sammen med, at Microsoft og Nintendo selv har skidt i nælderne i denne generation, men at kunne udnytte modstandernes fejl og svagheder, er og blive alfa og omega i så stor en branche.
PlayStations udfordringer – kampen om fremtiden
Det kunne måske virke som om, at alting er en dans på roser, for firmaet der stortset ikke har sat en fod forkert, siden lanceringen af PlayStation 3 gik helt galt. Men det betyder langt fra, at de kan hvile på laurbærbladene. For som jeg er inde på oppe over, så skyldes en del af Deres succes, at deres konkurrenter har lavet rigtig mange fodfejl, mere end det skyldes en masse genialiteter fra deres egen side. Microsoft og Nintendo har forlængst set i øjnene at denne generation er tabt, så derfor er de begge tæt på lanceringen af en ny generation. Microsoft i form af Deres Scorpio og Nintendo i form af Nintendo Switch, som begge udkommer i 2017. Xbox Scorpio vil være væsenlig kraftigere end PlayStation 4 Pro bliver, og Nintendo Switch vil sammensmelte håndholdt- og stationær gaming i en enkelt konsol. Om nogle af disse produkter overhovedet er i nærheden af, at kunne true PlayStations dominans er ikke til at sige. Fakta er dog, at der kommer stærk konkurrence, og om ikke andet holder det forhåbentligt Sony skarpe.
PlayStation står bestemt ikke stille trods Deres succes, og de har af samme grund lige netop lanceret PlayStation VR (Virtual Reality), imens de d. 10 november i år, kommer med en opgraderet udgave af PlayStation 4 kaldet PlayStation 4 Pro. Fordelen er selvfølgelig, at de stort set sidder alene på markedet denne jul, men tager man de negative briller på, kan det let ligne kannibalisme. For hvem vil købe en PlayStation 4 Pro, når de fleste allerede har købt sig en PlayStation 4 inden for de seneste to år? Og hvem har råd til både at købe en ny PlayStation konsol, samtidig med et PlayStation VR sæt? Og er PlayStation VR overhovedet pengene værd på nuværende tidspunkt? Det kunne godt ligne selvmord, at Sony reelt set har 3 produkter på markedet, som alle er en del af samme økosystem.
Det Positive
Hvis Sony formår at overbevise forbrugerne om, at VR er fremtiden samtidig med, at de kan lokke Deres kunder til at opgradere Deres konsoller allerede nu, så er der ingen der kan nå dem! De er så langt foran salgsmæssigt, og Nintendo og Microsoft skal virkelig arbejde hårdt, hvis de vil ind og dominere markedet. Selv hvis PlayStation 4 Pro og PlayStation VR bliver nogle fusere, så vil et fortsat solidt salg af den originale PlayStation 4, sandsynligvis være nok til, at de fortsat er kongerne af konsol-gaming de næste 4-5 år. Opgaven er ikke nødvendigvis let, men med den PR maskine som Sony har i ryggen, så vil det ikke være helt urealistisk, at de rent faktisk formår at banke afsted, og undgå for meget kannibalisme imellem deres produkter.
Hvad tror du er de største udfordringer PlayStation har liggende foran sig?
OBS: Alle tal i denne lille serie af pixeleret blog-indlæg, tager udgangspunkt i tal taget fra VGCHartz, Metacritics og Gamerankings.