Rockstar og BBC i twitterfight
I starten af denne uge viste BBC den meget omtalte film om GTA, og de juridiske udfordringer som Rockstar oplevede, i forbindelse med udgivelsen af Vice City og San Andreas.
Rockstars reaktion på filmen var 2 tweets, hvor filmen sammenlignes med engelsk børne-tv fra 80’erne.
@BBC This new Rentaghost isn’t as good as I remember
— Rockstar Games (@RockstarGames) September 15, 2015
@BBC Was Basil Brush busy? What exactly is this random, made up bollocks?
— Rockstar Games (@RockstarGames) September 15, 2015
Hvad det helt præcist er Rockstar ikke bryder sig om ved filmen står fortsat hen i det uvisse.
Vold og computerspil
Filmens omdrejningspunkt er teenageren Devin Moores mord på 3 betjente i Alabama i 2003. Efter anholdelsen skulle Devin Moore have udtalt ”Life is like a video game. Everybody’s got to die sometime.”
Udtalelsen blev koblet sammen med, at Devin Moore havde spillet en del GTA Vice City, hvilket den konservative advokat Jack Thompson finder frem til.
På vegne af familierne til de afdøde sagsøger Thompson Sony og Rockstar, for at have drevet Devin Moore til mordet på de 3 betjente.
Politisk dagsorden
Jack Thompson har dog en skjult politisk dagsorden, og ønsker et opgør med hele spilindustrien, der efter hans mening ødelægger unge menneskers hjerner, og træner dem til at blive mordere.
Jack Thompsons aktivistiske tilgang til sagen ender med, at sløre hans juridiske dømmekraft, og sagen tabes med et brag, og får senere store personlige konsekvenser for Thompson.
Han får dog genrejsning da Rockstar får de føderale myndigheder på nakken i forbindelse med GTA San Andreas. Det er dog ikke pga. vold, men derimod det famøse Hot Coffee hack, der ændrede spillet sex-scener fra at være afdæmpede til at blive pornografiske.
https://youtu.be/FUhe67Misvo?showinfo=0
De meget tydelige sexscener i San Andreas var for stærke til USA. Tak for kaffe
Det (dobbelt)moralske USA
Filmens pointe er med andre ord tydelig. Og understreges af en scene hvor Sam Houser, der spilles solidt af Harry Potter, udtaler om USA:
”What’s wrong with this country? I can walk down the road and get an Uzi if I want to. They are sending kids of to kill people in Iraq. And heaven fucking forbids anyone sees a womans nipple.”
Klichefyldt film
Filmen starter med at konstatere, at den er bygget på virkelige hændelser, der dog er dramatiseret. Der er i ingen tvivl om det sidste i den sætning.
Filmens pointer og karakterer bliver understreget og dramatiseret i en grad, så der ikke efterlades megen rum til tvivl hos seeren.
Jack Thompson fremstilles i sideskilt småborgerlig forstadsidyl, med krusifiks på væggen og Stars and Stripes på skrivebordet.
Sam Houser fremstilles som den fanden-i-voldske og inovative type, med moderigtigt hipster-skæg og tilhørende påklædning.
God underholdning
På trods af de mange klicheer og filmens lidt for tydelige pointer, så er filmen ganske underholdende. Den rejser igen debatten om vold i computerspil. Filmens budskab kommer til udtryk i en scene hvor en Rockstar medarbejder udtaler:
”Parents have no idea what their kids are playing. That’s the problem!”
Filmen slutter af med at konstatere ”There is still no conclusive evidence that video games make people violent”
Man kunne lidt provokerende tilføje, der er heller ikke noget endegyldigt bevis for, at spil ikke gør folk voldelige.
Ud af Harry Potters skygge?
Harry Potter der spiller rollen som Sam Houser (stifteren af Rockstar), løfter rent faktisk rollen ganske udmærket, og er dermed for alvor ved, at slå sit navn som Daniel Radcliffe fast.
Tror du spil gør folk voldelige? Og hvor gammel skal man være før man må spille GTA?