Anmeldelse: Sam & Max Save the World Remastered
Spil: Sam & Max Save the World Remastered
Udvikler/Udgiver: Telltale Games/Skunkape Games
Genre: Point-and-click, Adventure, Episodisk Storytelling
Platform: Steam, Nintendo Switch
Pris: omkring 125-150 kr.
Udgivelsesdato: 2. December 2020
Følg Pixel.tv: Facebook – Discord – YouTube – Twitch – Twitter – Instagram og Snapchat
Hent mig en gulerodskage lavet af Snøfte fra De Syv Små Dværge, og giv din mor en high five! Dit yndlings freelance politi er tilbage! Kultklassikeren, Sam & Max, er vendt tilbage i en helt ny, opdateret udgave med ny grafik, ny musik, nye animationer, men stadig serveret i en charmerende tegneserie-indpakning til både Steam og, nu også, Nintendo Switch.
For at give lidt baggrund omkring serien: Det hele startede med Steve Purcells tegneserie tilbage i 1987, hvor det tog udgangspunkt i hunden Sam og kanin-dyret Max, der arbejdede som freelance politi i et univers, der var en stor parodi på det amerikanske samfund. I 90’erne bliver Purcell ansat af LucasArts, og får i den ombæring lov til at lave et spil med karaktererne i point-and-click-genren, da LucasArts på det tidspunkt har haft stor succes med bl.a. Monkey Island.
Det første Sam & Max-spil, Sam & Max Hit the Road udkommer i på forskellige computer-styresystemer fra 1993-2002 og blev så stor en succes, at man planlagde, at der skulle komme en efterfølger. Efterfølgeren blev dog aldrig til noget og i 2005 opkøbte Telltale Games rettighederne til franchisen.
Dette leder os frem til det originale spil, Sam & Max Save the World, der udkom i en periode fra 2006 til 2007, da spillet er episodisk, hvilket man kender fra andre Telltale-spil såsom The Walking Dead. Det nye format blev taget godt imod af publikum og gik hen og blev en kultklassiker, fordi dens humor og overordnede tema stadig den dag i dag er relevant.
Ligesom LucasArts lukkede Telltale Games desværre også ned, da de gik konkurs. Dette betød, at franchiset nu igen var på bud. Her trådte tidligere ansatte fra Telltale Games, der arbejdede på det originale spil, til og købte rettighederne med deres nye firma Skunkape Games. Dette har mundet ud i, at der nu er blevet udgivet en remaster af hele spillet fra 2006 plus et nyt og forbedret maskinrum, der sikrer en bedre spiloplevelse.
Spillenes SitCom
Det overordnede tema for alle 6 episoder i spillet er hypnose, og hvordan det igennem forskellige midler påvirker befolkningen. Det er din opgave som Sam og Max at finde ud af, hvad der udløser hypnosen, og hvordan det kan stoppes. Hver episode er rammesat forskelligt, fx skal man i én episode fange tidligere barnestjerner, mens man i en anden episode skal imponere dem i “Embarrassing Idol” – et spoof på et sangtalent-show med semi-kendte dommere.
Hele humoren og universet tager meget udgangspunkt i karakternes rødder i tegneserie-universet, hvor logikken minder om Looney Tunes. Humoren baseres meget på interaktionen mellem de forskellige NPC’er, der går igen i hver episode. Fx den evigt karriereskiftende, Sybil, og den paranoide kioskejer, Bosco, der skifter forklædning i hver episode.
Stemmeskuespillet er ret godt, og manuskriptet fungerer også virkelig godt. Det er baseret på en dadaistisk tilgang med en tør levering man bl.a. ser ved BoJack Horseman eller Mandrilaftalen. Setuppet virker på den måde som en god SitCom, hvor man allerede er bekendte med karakterne, hvor man ser frem til den komik, der sker, når en ny situation udspiller sig med dem.
Netop SitCom-elementet er noget af det, man sjældent ser i spil, der enten har efterfølgere eller er episodiske. Derfor virker det også overraskende friskt, selvom spillet snart er 14 år gammelt.
Gå imod dine instinkter
Man skal i spillet styre hunden, Sam, ved at gå hen til de steder, der kan klikkes på og dermed interagere med dem. Jeg spillede spillet på Switch, der har en funktion, der lader dig se alle tingene, man kan interagere med. Yderligere har man en taske til ting man kan samle op. Disse ting skal oftest bruges til at løse en opgave, og nogle gange skal det bruges mere end én gang. Men der skal tænkes ud af boksen for at klare episoderne.
Naturen af point-and-click-spil er ofte, at der er et puzzle-element indblandet. Spirituelt minder spillet mig meget om Edna og Harvey, hvilket jeg tidligere på året også anmeldte. Her var ét af problemerne med spillet, at når man var stuck ikke havde ret meget hjælp af hente. Netop dette problem undgår Sam & Max ved at have Max til at være til rådighed for at give hints til spilleren. Ofte er løsningerne på opgaven ret ligetil, hvis man lytter en ekstra gang til, hvad NPC’erne siger. Fx hvis en karakter spørger om, der er tomater i kagen, skal man nok holde øje med om man putte tomat i kagen ;)
Som nævnt tidligere, så fungerer interaktionen mellem karaktererne ret godt, men ved nogle opgaver kræver det, at man svarer i en helt bestemt rækkefølge, hvilket nogle gange er lidt svært at se logikken i. Dette problem bliver især fremhævet ved episode 5, hvor man på et tidspunkt får en ren tekstbaseret opgave. Det udstiller meget, hvor vigtig stemmeskuespillet er for spillet.
I håndholdt-mode på Switch fungerer det ligesom på PC, hvor du kan styre Sam og interagere med objekterne ved at trykke med fingeren. Det er sjældent, man oplever, at den håndholdte kan fungere uden brug af joypadsene. Her fungerer det ligesom en tablet, hvilket er perfekt til en togtur eller hvis man skal sidde flere og spille det.
I sidste ende, efter man har klaret alle opgaverne i episoden, får man en rigtig god afslutning, der er alle strabadserne værd. Hele rejsen derhen efterlader også én med smil på læben og med spænding for at se, hvad næste episode byder på. Ikke alle episoder rammer dog helt rent, og netop dette er også en smagssag. Generelt synes jeg, at episode 1-4 var absolut særklasse, og havde det været de episoder alene, havde spillet ramt toppen af karakterskalaen. Dog mistede spillet lidt pusten i episode 5-6, hvor der bliver slået et lidt for stort brød op i forhold til, hvilke muligheder der gives til spilleren.
Big band for fuld smadder
Alle episoderne er opbygget efter samme skabelon, der er blevet finjusteret i denne remastered udgave. Man starter med et præmis for episoden, der sætter det hele op. Herefter kommer titelmelodien og animationen ligesom man kender det fra tv-serier. Inden man går ind til et sted er der som noget nyt et etableringsskud af bygningen udefra. Det skaber et ret godt helhedsindtryk af spillet. Efter episoden er slut, er der en credit, der ofte knytter sig til episoden også. Det skaber en virkelig god ramme om det hele, og det føles mere fyldestgørende end hvis samme credit havde kørt.
Hver episode tager alt fra 1,5 time til 3 timer at gennemføre, afhængig af hvor langsom man er til at løse opgaverne. Efter hver episode, skal man selv vælge, hvis man vil spille den næste episode. Dermed bryder den nutidens konstruktion omkring binging, hvilket i denne kontekst fungerer fint. Jeg vil klart anbefale at spille spillet kronologisk, da NPC’erne bliver introduceret i én episode og går igen i næste. Mine yndlings NPC’ere er de tidligere barnestjerner eller rotten Jimmy Two-Teeth. De bidrager alle med noget godt og får altid smilet frem hos mig, fordi de er så karikeret sat op, hvor deres personlighed ofte er joken selv.
Musikken i spillet lader sig inspirere af film noir-genren med en masse en masse blæsere og et jazzet baggrundsbeat. Det passer godt ind i detektivuniverset, og lægger sig perfekt i baggrund til at skabe en atmosfære, der klæder spilgenren og art-stylet. Nogle gange bliver musikken brugt diegetisk, hvor karaktererne bliver bevidste om den, hvilket er med til at bryde den fjerde mur, hvilket, igen, passer perfekt til stilen.
Konklusion
Sam & Max Save the World Remastered excellerer i at være så tidsløs i sin humor og i sine episoder. Point-and-click-elementet fungerer stadig perfekt til den dag i dag, og de forskellige opgaver kræver at man skal tænke ud af boksen, men følger logikken af universet rigtig godt.
Episode 1-4 er i en klasse for sig, hvad angår historie, gameplay, mindeværdige øjeblikke, kompleksitet og helhedsindtryk. Dog mister spillet lidt pusten i episode 5-6, hvor kompleksiteten bliver større, og det bliver lidt en mudret omgang, da mulighederne bliver for uoverskuelige, og historien ikke er så skarp som i de tidligere episoder.
Derfor ender jeg på en kæmpe 5’er, og kan anbefale spillet på det kraftigste, hvis du enten allerede har spillet dem før eller er ny til spilserien. Udviklerne, Skunkape Games, arbejder allerede nu på, at de næste sæsoner af spillene i serien også bliver remastered – stay tuned!
Har du spillet nogle af de tidligere spil? Og skal du spille denne remastered version?
[+] Fantastisk tidsløs humor
[+] Skarpt skåret manus
[+] Stemmeskuepillet og musikken går op i en højere enhed
[+] Sjovt og engagerende gameplay
[+] Meget god integrering af det håndholdte (på Switch)
[-] Episode 5-6 halter lidt