Spilåret 2021
Om få dage så siger vi velkommen til 2022, og dermed siger vi også farvel til 2021. Tiden er dermed også inde til at konkludere på spilåret 2021.
Lad det være sagt med det samme; 2021 blev endnu et år, der stod i Pandemiens tegn. Store LAN-parties, spil- og teknologimesser har lidt under nedlukninger i starten af året, og det spæde håb om mere normale tider, som sommerens vigende smittetal bød på, ja det blev kørt godt og grundigt over af Omikronvarianten og de dertil stigende smittetal sidst på året.
2021 var også året, hvor man får det indtryk, at de sidste to års hjemmearbejde for alvor er begyndt at kunne mærkes i spilbranchen, for der har sammenlignet med de seneste år, været noget længere mellem de store udgivelser i 2021.
På den anden side, så kunne man med slet skjult hentydning til blandt andet Activision Blizzard konstatere, at så længe folk arbejder hjemme, så bliver sandsynligheden for fysisk sexchikane og kønsdiskriminering da i det mindste reduceret.
For i 2021, der var det også meget svært, at komme uden om de konstante historier om sexchikane og dårlige arbejdsforhold i spilbranchen.
Det kan med andre ord nærmest kun blive bedre i 2022, hvilket vi for øvrigt ser nærmere på i én af de kommende dage mellem jul og nytår.
Men lad os i det mindste glædes lidt ved de begivenheder i spilbranchen, som var positive og definerede spilåret 2021.
Lad os starte hjemme i lille Danmark. Her fik danske IO Interactive stor succes med sidste del af trilogien der startede i 2016, og blev afsluttet med Hitman 3 i januar 2021.
Spillet blev vel modtaget af anmeldere og fans, hvilket vi her fra redaktionen må konstatere var velfortjent. Hitman 3 byder på en stærk historie, stærkt gameplay og virkelig tilfredsstillende grafik.
Vi ser derfor også meget frem til at se og høre mere om hvad IO Interactive kan drive 007 brandet til, som de i øjeblikket sidder og arbejder med.
Egentlig bød 2021 ikke på ret meget nytænkende eller nyt under solen, der blev satset på det sikre. Dog med enkelte undtagelser.
Deathloop var én af disse undtagelser. Skaberne bag Dishonered legede med både historiefortællingen og de fysiske grænser i Deathloop, hvilket endte ud med en ganske helstøbt og lækker spiloplevelse.
Vinderen af årets Game Award var også en ny IP, hvor der blev leget med historiefortællingen og spilformatet. Den svenske udvikler Hazelight fortsatte i fodsporene efter A Way Out, og bød på en endnu mere finpudset coop spiloplevelse i It takes Two.
Vi bliver i det svenske og det nyskabende. For årets helt store overraskelse, der tog spilverdenen med storm tilbage i februar var viking survival spillet Valheim.
Spillet udkom dog kun i Early Acces og succesen virkede til at komme bag på udvikleren Iron Gate, der pludselig med ganske få ressourcer måtte bruge energien på at optimere spillet og skaffe serverkapacitet nok til at imødekomme succesen.
Med undtagelse af et par mindre updates, har der været ret stille omkring Valheim siden.
Genbrug er en del af tidsånden
2021 bød selvfølgelig også på de tilbagevendende (næsten) årlige udgivelser af Fifa, Call of Duty og Battlefield.
I bunken af genbrug finder vi blandt andet også titler som Far Cry 6, Resident Evil Village, Halo Infinite, Ratchet & Clank: Rift Apart, Life is Strange: True Colors, Forza Horizon 5 og Age of Empires 4.
Som Forza Horizon 5 og Age of Empires 4 er gode eksempler på, så er det ikke nødvendigvis nogen dårlig idé, at udgive velafprøvede ideer og koncepter. Begge spil har, fortjent, fået en ganske god modtagelse af både anmeldere og fans.
Omvendt, så var Far Cry 6 et eksempel på, at den IP godt kunne trænge til nogle nye og inspirerende kræfter ved roret, når det engang udkommer i en syvende udgave.
Hvis vi et øjeblik retter blikket imod konsolkrigen, så tog Microsoft en del stik hjem i 2021. Der var således langt imellem Playstation eksklusivtitler blandt nomineringer og vindere ved årets Game Awards.
For Nintendos vedkommende, så bød året på endnu en række af, hvad der efterhånden føles som tusinde Mario-titler, som den japanske spilgigant har udgivet.
Der blev heldigvis også plads til en genopfindelse af den gamle klassiker: Metroid.
Med Metroid Dread beviste udvikleren MercurySteam, at der fortsat er plads til gode gamle sidescrollers på spilmarkedet anno 2021.
Et spilår under middel
Men alt i alt så var spilåret 2021 en lille smule under middel. Årsagerne kan være mange. Det er ikke let at udvikle og udgive spil når man også skal kæmpe med historier om dårligt arbejdsmiljø og sexisme, så der skal da lyde en opfordring herfra til, at spilbranchen begynder at få rettet op på de forhold.
Vi kommer dog heller ikke uden om, at snart 2 år med hjemmearbejde og deraf begrænsede udviklingsmuligheder, må betyde at spilprojekter er blevet forsinket. Også spilprojekter vi slet ikke har hørt om endnu.
Det giver dermed også et ildevarslende hint om hvad vi kan forvente os af 2022, hvilket vi som nævnt vender tilbage til i en artikel i én af de kommende dage.