Spilstatus på 10’erne
Årtiet vi er på vej ud af, blev årtiet hvor spilindustrien for alvor slog igennem og blev altdominerende i underholdningsbranchen.
Følg Pixel.tv: Facebook – Discord – YouTube – Twitch – Twitter – Instagram og Snapchat
Ved starten af årtiet skrev britiske medier om, at spilbranchen nu omsatte for mere end filmbranchen i Storbritanien.
En tendens der blot er blevet forstærket igennem årtiet og slået igennem på globalt plan, og nu omsætter spilbranchen for mere end musik- og filmindustrien til sammen.
Det er svært at finde helt nøjagtige tal for, hvor meget spilbranchen egentlig omsætter for, men på baggrund af en række kilder, så må det vurderes at spilbranchen globalt omsatte for ca. 75 mia. USD i 2009, og det forventes at spilbranchen i 2019 omsætter for ca. 150 mia. USD.
Der er med andre ord sket en fordobling af omsætningen i dette årti, hvilket må betegnes som imponerende.
Esport slog for alvor igennem
10’erne blev også årtiet hvor esport for alvor fik luft under vingerne. I begyndelsen af årtiet var det særligt i Asien, at spil som LOL og DOTA oplevede en professionalisering og stigende pengepræmier.
Efterhånden fulgte CS:GO med, og turneringerne med de store pengepræmier begyndte i midten af årtiet at se dagens lys i USA og Europa.
Det var dog først i slutningen af at årtiet at esport for alvor slog igennem i Danmark, men det virker efterhånden til, at Astralis på to år er blevet hvermandseje i Danmark.
Apropos esport, så var det også i slutningen af årtiet at en ny spilgenre brød igennem. Battle Royal er gået fra nul til hundrede på meget kort tid, og spiller i dag en væsentlig rolle i esporten.
Hvad blev der af fotorealistisk grafik?
Tjah, tjoh bum bum… fotorealistisk grafik var et af det helt store buzzwords i starten af årtiet, og på nogle punkter kan man godt argumentere for, at vi faktisk allerede har fotorealistisk grafik.
Red Dead Redemption 2 og Death Strandings landskaber er tæt på at være fotorealistiske, særligt på længere distancer i spillet. Men når det kommer til animationer af personer, mimik og øjne så er vi et godt stykke fra at kunne sætte flueben ud for fotorealistisk grafik.
Kommer vi til at opleve fotorealistisk grafik i det kommende årti? Det kan bestemt ikke udelukkes, efterhånden som maskinlæring og neurale netværk kan afkode hvad det præcis er for en mimik og udtryk et menneske har i givne situationer, så vil det også kunne animeres mere og mere realistisk.
Vi har allerede set eksempler på hvad såkaldt deep learning kan bruges til, i forbindelse med falske videoer, hvor kendte personer er indsat i videoen.
At grafikken er blevet bedre i løbet af 10’erne kan der næppe herske nogen tvivl om, når man sammenligner videoerne fra Skyrim (2011) og PC udgaven af Red Dead Redemption 2 (2019)
Klogere modstandere
Der er heller ikke nogen tvivl om, at modstanderne i singleplayer spil er blevet bedre i løbet af dette årti.
Udover at machine learning og neurale netværk kan bruges til at forbedre grafikken, så kan de selvfølgelig også bruges til at gøre dine modstandere bedre.
Jo bedre spiludviklerne bliver til at aflæse spillernes handlinger i kampsituationer, jo bedre kan de AI styrede modstandere programmeres.
Og det har kunnet mærkes i dette årti. De fleste større spil har i dag modstandere der ikke blot løber håbløst imod dig, men derimod tilpasser de sig til dine handlinger.
Både den forbedrede grafik og forbedrede AI har krævet bedre hardware og det har 10’erne selvfølgelig også budt på.
På konsolområdet blev PS4, Xbox One, Nintendo Wii U og Switch lanceret i løbet af årtiet. På PC markedet gik udviklingen fra, at det vildeste man kunne få i 2010 var en i7 980 X 3,3 Ghz processor og Radeoen HD 5870 til det vi ser i dag.
Gamingkultur og streaming
En anden bemærkelsesværdig tendens i dette årti er, at gamingkulturen er blevet mere og mere mainstream. Fra at gaming var noget der blev dyrket i mørke kældre og til nørdede netparties, så er gaming kommet frem i lyset, og det er ikke længere en marginaliseret subkultur.
Gamlingevents er velbesøgte og populære som aldrig før. Streamere og Youtubere bidrager til at der skabes nye fællesskaber hvor gamingen dyrkes og bevæger sig i nye retninger.
Og sidst men ikke mindst er gaming begyndt at fylde mere i mainstreammedierne.
Årtiets spil
I denne artikel vil vi ikke begive os ud i, at udråbe årtiets bedste spil, men vil derimod nævne en række spil som vi mener har haft betydning for spilbranchen.
Minecraft
Minecraft er, hvis vi skal være helt præcise, faktisk slet ikke fra dette årti, da det udkom som alpha allerede i sommeren 2009, men vi tillader nu at tage det med på listen over det mest epokegørende spil i 10’erne.
Spillet har med simple virkemidler, og middelmådig grafik, bevist at muligheden for kreativitet og udforskning er opskriften på et fantastisk gameplay.
Skyrim
Vi har allerede nævnt The Elder Scrolls Skyrim i denne artikel, men det skal også med på listen over spil der har haft stor betydning for spilbranchen. I starten af årtiet var spillet med til at sætte standarden for Open World Genren.
Skyrim var desværre også et spil der mindede om, at der i spilbranchen ikke er lang fra toppen til bunden. Bethesda der stod bag Skyrim, kunne nærmest gå på vandet i starten af årtiet, og var udråbt som helte. En status der for længst er afløst af vrede fans og dyb krise.
The Last of Us
The Last of Us er et af de mest mindeværdige spil fra 10’erne. Ikke alene bød spillet på imponerende grafik, men historien blev samtidig præsenteret med en perfekt timing, og så følelsesmæssigt at man skal være et særligt koldt røvhul for ikke at fælde en tåre undervejs i spillet.
GTA V
GTA V formåede at skabe en medrivende singeplayer historie, men samtidig skabe et populært multiplayer univers der foregik i den samme spilverden. Udover udviklerens tiltænkte multiplayer oplevelse, så har moddere skabt en helt ny subkultur omkring GTA RP, som understreger at gamingkultur er meget mere end hvad industrien definerer.
Inside
Limbo og Inside er danske spil, som har vundet internationale priser, for deres meget særegne og kunstneriske udtryk. Udover at have været epokegørende for Indigenren, så har spillene været med til at definere den danske spilbranche.
Kerbal Space Program
Kerbal Space Program er endnu et indiespil, som har været med til at rykke grænserne for spilbranchen. Spillet har en sindssyg stejl læringskurve, men bød på læring om fysik og rumrejser, i en unik kombination af læring og underholdning.
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Spillet var med til at understrege, at Nintendo var tilbage i spilbranchen. Nintendo havde oplevet en knap så succesfuld lancering med Wii U i 2012, og havde brug for en genrejsning i forbindelse med lanceringen af Nintendo Switch i 2017. Breath of the Wild var i den grad med til at bane vejen for Switch’en succes, og samtidig et bevis på at singleplayer spil havde sin berettigelse.
Fortnite
Fortnite har I slutningen af årtiet været her, der og allevegne, og vil i det kommende årti være et spil der har været med til at forme mange yngre gameres oplevelser. Så selvom Fortnite muligvis ikke er verdens bedste spil, så har det alligevel en indflydelse som kommer til at række langt ud over dette årti.
God of War
God of War var et spil der blev udgivet i en periode, hvor man talte meget om, at singleplayer spillene gik en hård skæbne i møde. Gamerne ville have multiplayer oplevelser, og det var kun et spørgsmål om tid før vi kun så få singleplayerspil.
God of War beviste, at den spådom ikke holdte stik!
The Witcher 3
The Witcher 3: Wild Hunt var også et spil der gjorde op med en misforståelse i branchen. Polske CD-Projekt Red beviste med spillet, at man sagtens kunne få en god forretning ud af et spil, uden at sælge DLC’er, Lootboxes, Skins eller andet gøgl.
Hvad vil du huske spilårtiet for? Og hvad synes du var det bedste og værste spil i 10’erne?