Stortitlerne – 2015
Ja, der er som bekendt stadig et stykke tid til vi rammer næste år, nærmere betegnet 2015 – hvilket bliver både et fantastisk spil-år, men ikke mindst et lige så ventet film-år for de fleste! Der kommer så ufattelig mange gode titler til næste år, med de mest prominente skuespillere- og instruktører, bag og foran kameraet. Navne som Leonardo DiCaprio, P.T. Anderson, Emmanuel Lubezski, Jake Gyllenhaal, Ron Howard, Alejandro Innarritu Gonzalez, Terrence Malick, Bennett Miller, Ryan Gosling, Joss Whedon, Seth MacFarlane, Tom Cruise, Michael Mann – er alle medvirkende til, at DU er sikret et betydeligt fyldestgørende kommende år. Derfor kunne jeg naturligvis ikke som den indre filmelsker, passionist samt anmelder, holde nallerne fra, at tease blot en håndfuld af de bedste filmtitler, som vi har i vente til næste år – her blot et par måneder op til det nye årsskifte. Her kommer mit bud på de bedste film til næste år, som iøvrigt, ligeledes er mine mest ventede film – og som jeg virkelig bare ikke kan vente med at anmelde når de kommer ud!
#21:
Pawn Sacrifice.
April, 16 – Edward Zwick. Cast: Tobey Maguire, Liev Schreiber, Peter Sarsgaard.
“Pawn Sacrifice” er den kommende dramafilm fra Edward Zwick (“The Last Samurai”), (“Blood Diamond”), (“Glory”) – der sidst har stået bag den lettere fordøjelige “Love and Other Drugs” med Jake Gyllenhaal og Anne Hathaway i hovedrollerne. “Pawn Sacrifice” er en sand skildring af den professionelle skakspiller Bobby Fischers’ liv – han bliver spillet af Tobey Maguire, og filmen vil fokuserer på hans legendariske rematch med det russiske intellekt- og skakspiller Boris Spasky – spillet af Liev Schreiber. Den hovedsagelige grund til, at jeg ser frem til filmen, er til særdeles fordi Tobey Maguire medvirker. Og at se hvad Zwick kan få presset ud af ham, i en dramafilm, er noget jeg spændt ser frem til. Ligeledes bliver det interessant at se hvordan man kan få en dramatisk berettelse ud af noget så simpelt som et spil skak.
#20:
Focus.
Marts, 5 – Glenn Ficcara, John Fuqua. Cast: Will Smith, Margot Robbie, Rodrigo Santoro.
Jeg har stort set lige siden jeg så “Men in Black” og “Bad Boys” været en Will Smith fan. Og til trods for, at han ikke har været særlig aktiv de sidste mange år, og her i hans umiddelbare tilbagevenden har lavet fiasko på fiasko (“After Earth”), (“Men in Black 3”), (“Winter’s Tale”) – så har jeg stadig mit håb intakt for hans karriere. Med “Focus”, tror jeg han får lov at vende skuden en smule, med en kæk optræden som en playboy-rigmand – hvilket kunne frembringe gode minder om (“Hitch”) – ja, det var faktisk en film jeg nød, og syntes var sjov. Så jeg håber lidt på et lignende tilfælde med “Focus”.
#19:
Terminator: Genisys.
Juli, 9 – Alan Taylor. Cast: Arnold Schwarzenegger, Jai Courtney, Emilia Clarke, Jason Clarke.
Hvem i denne verden, er ikke bekendt med muskelbundet- og den gentagende Olympia-vinder i sin stortid? Jeg snakker selvfølgelig om selveste Arnold Schwarzenegger – og hans helt klare ikoniske rolle som den kolde og selviske Terminator der ikke skyr nogle midler. Det er hans mest legendariske film, med One-lineren over dem alle “I’ll be back” og “Hasta la vista baby”. Det var mig en glæde at høre, at han vil vende tilbage i den annoncerede nye trilogi, som Paramount havde påbegyndt, til trods for sin alder. Men det skal naturligvis ikke stoppe en god mand i at gøre sit fabelagtige arbejde. Jeg ser i hvert fald meget frem til den kommende “Terminator: Genesys” der allerede nu, fra de medvirkende får ros for sin indgangsvinkel på plottet. Glædeligt!
#18:
Mission Impossible 5.
Dec, 25 – Christopher McQuarrie. Cast: Tom Cruise, Paula Patton, Alec Baldwin, Jeremy Renner, Simon Pegg, Ving Rhames.
Tom Cruise har jo altid været en alletiders actionhelt – måske er han selve definationen på den rette støbning for en overgearet filmhelt. Han har gjort det fremragende i blockbusters som naturligvis “Mission Impossible”, “Top Gun”, “Jack Reacher” og den nylige “Edge of Tomorrow” – og selvom jeg savner ham i nogle mere dramatiske roller, som han jo faktisk er suveræn til – “Rain Man”, “Vanilla Sky”, “Born on 4th of July”, “Magnolia”, “Eyes Wide Shut”, “Jerry Maguire” – bare lige for at nævne hans bedste film, så er det ikke til at lægge skjul på at jeg ser meget frem til hans medvirken i en femte omgang umulig mission. Jeg håber dog bare snart, at han runder sin actionkarriere af, og begynder at fokuserer på hvad han ikke har udforsket dybere i hierarkiet, det sidste lange stykke tid.
#17:
Pan.
Juli, 16 – Joe Wright. Cast: Hugh Jackman, Amanda Seyfried, Garrett Hedlund, Rooney Mara.
Nogle af os er vokset op med godnathistorien om Peter Pan – jeg er personligt en af dem. Og igennem tiden, har der sågar været filmatiseringer af historien om drengen der aldrig vokser op. Gode som dårlige af slagsen. Jeg tror dog på, at vi med Joe Wrights’ (“Atonement”), (“Hanna”), (“Pride & Prejudice”) – fortolkning af historien, kan være sikre på en film, med masser af potentiale der rækker ud til publikum, ældrer som yngrer, da filmen måske har fået et mere alvorligt præg omkring fortællerstilen, hvilket jo er dejligt anderledes for en gangs skyld. Og med skuespillere som Hugh Jackman, Garrett Hedlund og Rooney Mara – er jeg sikker på at resultatet nok skal blive tilfredsstillende, når man så også tænker på hvor fantastisk en instruktør Joe Wright er.
Chappie.
Mar, 5 – Neill Blomkamp. Cast: Hugh Jackman, Sharlto Copley, Dev Patel, Sigourney Weaver.
Jeg kan huske, at jeg hadede “District 9” da den udkom tilbage i 2009. Jeg havde ikke nogen egentlig grund for mit had, jeg syntes bare den så for overrated ud, og så fantastiske var effekterne da heller ikke. Derfor syntes jeg også at filmens instruktør Neill Blomkamp var lidt af en douche. Igen, anede jeg ikke hvorfor. Filmen var rost så meget til skyerne, og for hvad? For nogle robotter der ingengang så så fjendtlige ud, og som angiveligt havde invaderet jorden, men blot beslaglagt en øde kæmpelejr, og at filmen var optaget lidt ala en dokumentar. Jeg skulle først igennem “District 9” et par gange, før at jeg begyndte at blive bare en anelse positiv. Men da “Elysium” så kom, fra selvsamme instruktør, var jeg blæst væk. Nu kunne jeg pludselig godt se, hvilke gode egenskaber Blomkamp faktisk lå inde med, og Sharlto Copley er faktisk en rigtig god skuespiller. Han har en mystisk, men dejlig udstråling, og er en af de få skuespillere der gør et anderledes indtryk på undertegnede, end normalt. Derfor ser jeg også utrolig meget frem til “Chappie” der bliver beskrevet som en bizar historie, om en robot ved navn Chappie, der bliver kidnappet af nogle gangsters. Han bliver efterfølgende adopteret, og vokser op og lever et liv, han normalt ikke skulle, i omgivelser der måske ikke er så sunde for ham. Det lyder utrolig syret sammensat – og det er lige mig!
#15:
In the Heart of the Sea.
Mar, 19 – Ron Howard. Cast: Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Brendan Gleeson, Ben Whishaw, Benjamin Walker.
Er der en roman jeg altid har haft lyst til at læse, så er det bestemt Herman Melvilles’ klassiker “Moby Dick”. Gentagende gange igennem tiden har der været filmatiseringer af historien, mest af alt som tv-serier, der senest foregik tilbage i 2011 med navne som William Hurt, Ethan Hawke og Charlie Cox i de medvirkende roller. Nu kommer så den første rigtige dramatiske filmberettelse, der i hvert fald kommer godt ind under myten, som bliver lavet af instruktør Ron Howard med filmen “In the Heart of the Sea” – der bl.a. har Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Benjamin Walker og Ben Whishaw på rollelisten. En film jeg ser meget frem til, da jeg måske kan få indfriet mit håb om en film om kæmpehvalen Moby Dick, der forhåbentlig omfattes af god subtilitet. Vi må jo huske på, at det trods alt er manden bag (“A Beautiful Mind”), (“Cinderella Man”), (“Apollo 13”) som instruerer. Også er jeg iøvrigt nylig fan af Chris Hemsworth, og ser ligeledes frem til hans præstation, eftersom han gjorde det godt i Ron Howards seneste drama “Rush” fra 2013.
#14:
Jurassic World.
Jun, 11 – Colin Trevorrow. Cast: Chris Pratt, Judy Greer, Bryce Dallas Howard, Vincent D’Onofrio.
Jeg har altid været en stor fan af Steven Spielberg – og den første film i “Jurassic Park” trilogien er velsagtens også den bedste eventyrfilm jeg har set. Det var jo ren filmmagi i sin tid, at se de store forhistoriske monstre i virtuelle ægte skikkelse, som kunne få hjertet til at springe frem og tilbage, når først vandpytter bevægede sig, fordi noget stort og grumt nærmede sig med hastige skridt. Derfor bliver det virkelig også spændende at se, om fænomenet kan sparkes til live igen med den kommende fortsættelse “Jurassic World”, ovenpå den skuffende tredje film. Informationer om plottet har været sparsomme, men tydeligt er det, at den kommende film – instrueret af newcomer Colin Trevorrow – vil komme til at foregå lidt mere uden for parken, som titlen så fint hentyder til. Jeg glæder mig i hvert fald til noget CGI-magi.
Lost River.
Apr, 30 – Ryan Gosling. Cast: Saoirse Ronan, Eva Mendes, Ben Mendlesohn, Ian De Bonesacher.
Det skal ikke være nogen hemmelighed. Ryan Gosling er min 2. mest opsete skuespiller på favoritlisten. Jeg nyder alt hvad han laver og medvirker i. Derfor ser jeg selvfølgelig også frem til hans instruktørdebut “Lost River” – før kendt som “How to Catch a Monster”. Der ifølge dem der allerede har set filmen på forhånd, er en sær blandning af en Nicolas Winding Refn og Terrence Malick stil, når det kommer til billeder og plothandling. Og det kunne jo ikke lyde bedre i mine ører. Godt nok blev filmen sablet til døde på Cannes-festivalen her for nogle måneder tilbage – men det skal ikke ændre på at jeg glæder mig enormt meget til når filmen engang rammer her i Danmark.
#12:
Nightcrawler.
Jan, 11 – Dan Gilroy. Cast: Jake Gyllenhaal, Bill Paxton, Rene Russo.
Jake Gyllenhaal og mørke handlinger, har det bare med at gå op i de bedste enheder. Der er noget magisk der bare svinger bragende godt mellem disse to egenskaber. Se bare filmen “Donnie Darko” og den nylige roste “Prisoners” – ja selv Villeneuves’ opfølger kort efter “Enemy” der også havde Gyllenhaal i hovedrollen, er en mørk film af bedste kaliber – en lille perle man ikke må snyde sig selv for, hvis man gerne vil mindfuckes med. “Nightcrawler” bliver Dan Gilroys første film i rækken, og omhandler en desperat reporter, der søger efter nogle saftige nyheder i nattens mørke, der kan adskille sig fra de sædvanlige tørre af slagsen, så den amerikanske drøm om berømmelse kan opnås. Til rollen har Jake Gyllenhaal gået hele vejen, og har tabt sig besynderligt meget for at tilpasse sig sin karakter nøje til filmen. Det tager jeg hatten af for. Her kan der snakkes dedikation. Mørke thrillers og Jake Gyllenhaal er en sær cocktail, men ikke desto mindre en fabelagtig sammenblandning. Og jeg glæder mig enormt til at synke mig en tur, dybt ned i biografsædet når “Nightcrawler” udkommer næste år.
#11:
Ted 2.
Jul, 16 – Seth MacFarlane. Cast: Mark Wahlberg, Amanda Seyfried, Morgan Freeman, Liam Neeson, Seth MacFarlane.
Der er ikke så meget at sige. “Ted” var en af de sjoveste film jeg længe havde set, da den udkom tilbage i 2012. Og det er sgu en sjældenhed nu om dage, her hvor vi nærmest overdøves af den mere lalleglade b-films komedie, efter den anden. Seth MacFarlane kom til roret, og tildelte den velanrettede pondus der skulle til, for at ramme vores kildenerver på mest effektiv vis. Og gud, hvor det dog virkede. Kontant, svinsk og brutal humor – uden at tænke over følgerne, er præcis hvad der skal til for at skabe den perfekte komediefilm. Og jeg havde aldrig forestillet mig, at Mark Wahlberg ville passe perfekt ind i billedet, sammen med en computerskabt bjørn – der uden på måske ligner noget af det sødeste der findes, men i virkeligheden er en person, der ikke er sky for at komme med sine ærlige meninger. I. Love. It. Derfor ser jeg selvfølgelig også frem til den kommende toer, med stor længsel.
#10:
Avengers: Age of Ultron.
Apr, 23 – Joss Whedon. Cast: Robert Downey, Jr., Chris Hemsworth, Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Mark Ruffalo, James Spader, Chris Evans, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen.
Aldrig har der været samlet så mange kendte navne i én stor spillefilm, som det er tilfældet med den kommende “Avengers: Age of Ultron”. Man kommer jo nærmest til at undre sig over, om der overhovedet er spilletid nok til at retfærdigøre nok opmærksomhed til hver af de medvirkende stjerner. Den første “Avengers” var et gennembrud. Ikke blot på boxoffice-listen hvor den endte med at tjene over en milliard dollars på verdensplan – men den gakkede sammenblandning af alvor og humor i fortællingen var sublim. Min favorit er utvivlsomt Thor – spillet med mageløs karisma af Chris Hemsworth, der med en passende negativitet og attitude formår at være det komiske led, når han toppes med Tony Stark og Hulk. Derudover, findes der nok heller ikke en bedre blockbuster at se frem til, til sommeren næste år. For hvad er en sommer, uden en ordentlig action-film? You tell me..
#9:
Blackhat.
Jan, 15 – Michael Mann. Cast: Chris Hemsworth, Wei Tang, Leehom Wang, Viola Davis, Yorick van Wageningen.
Man kunne måske godt få indtrykket af, at det muligvis er Chris Hemsworth jeg ser mest frem til næste år. Det er det da tildelesvis også, men ikke den fuldstændige grund. Han er tilfældigvis bare havnet i mange af de film, jeg ser rigtig meget frem til – og det gør da bestemt heller ikke noget, for Hemsworth er bestemt en god skuespiller, og ligeledes en af mine favoritter. I dette tilfælde er det dog Michael Mann det handler om. Mann’den der ikke har været aktiv som instruktør det sidste lange stykke tid. Måske fordi han tog nedlaget for tungt med den noget skuffende “Public Enemies” fra 2009, der kunne have været bedre, end hvad det blev til. Mann har da lavet nogle rigtige gode film, der både tæller “The Insider”, “Miami Vice”, “Ali” og “Collateral”, og suspense er bestemt noget Mann har styr på. Alt tyder på at det vil blive tilfældet med “Blackhat” bedst kendt som ”Cyber” efter at have set traileren, der i følge undertegnedes’ optik lyder meget bedre, kryptisk set. Det er det filmen handler om. Hackers, globale forbrydelser – og en menneskejagt på de skyldige med Hemsworth i rollen som Nicolas Hathaway, drastisk på sagen. Jeg tror det bliver rigtig godt.
#8:
Bond. 24.
Okt, 23 – Sam Mendes. Cast: Daniel Craig, Ben Whishaw, Ralph Fiennes, Naomie Harris, Chiwetel Ejiofor, Blake Lively.
I den seneste tid, har jeg faktisk følt, at fortællingen i James Bond filmene har været lidt for stifte. Knastør for at være ærlig. Daniel Craig gør det meget fint, ingen tvivl. Men kompetencen bag plottet var sgu lidt for sløvt. Så kom Sam Mendes pludselig på banen, og alt lysnede op. Sam Mendes er en af mine absolut top-yndlings instruktører. Jeg elsker hans film. Hvor “Revolutionary Road”, “Jarhead” og naturligvis “American Beauty” topper blandt favoritterne. Med sine faste kompagnoner Thomas Newman og Roger Deakins kunne Mendes frembringe ren nydelse i sine mesterværker, og da han så også tog dem med sig, da han blev hyret til at lave “Skyfall” var det jo en drøm der gik i opfyldelse. Uden at lade Bond-universet miste sin charme, og stadig bibeholde action og nærkampsscenerne, og samtidig forbedre historien betydeligt, var “Skyfall” en milebedrift i mine øjne. Den bedste film i serien, siden Sean Connery forlod. Og nu lader det til at Daniel Craig har overtaget. Jeg ser kolossalt frem til den kommende Bond 24. eftersom det igen er Sam Mendes der er bag roret. Det vil utvivlsomt blive en endnu bedre omgang undercover-kaos, i runde to!
#7:
Star Wars Episode VII.
Dec, 17 – J.J. Abrams. Cast: Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, John Boyega, Adam Driver, Lupita N’yongo, Andy Serkis, Max von Sydrow, Oscar Isaac.
Når man hører navnet George Lucas, kommer man pr. automatik til at tænke på Star Wars. Manden bag den berigende milliard-saga, som har tjent millioner af millioner af dollars på vel det der kan betegnes som selve essensen af science-fiction. George Lucas har som bekendt lige solgt sit firma LucasArt til Disney – og det var der naturligvis en grund til. De skulle nemlig genoplive Star Wars-universet med en helt ny film-trilogi. En nyhed der måske var ventet, men som virkede usandsynlig i de lange træk. Men nu er det altså blevet virkeligt. Og det var en nyhed der glædede mig rigtig meget, da jeg et eller andet sted er en ret stor Star Wars-fan. Ikke af alt, men jeg har bestemt nydt filmene, og det enorme univers der ligger bag. Jeg er sikker på, at der sagtens kan blive plads til en helt ny trilogi, og historierne kan da kun blive bedre. Det bliver eftertragtet at høre lyssværderne fægte i biografmørket til næste december. Jeg glæder mig for vildt!
#6:
Foxcatcher.
Jan, 22 – Bennett Miller. Cast: Steve Carrell, Mark Ruffalo, Channing Tatum.
Nogle gange rummer skuespillere mere end hvad man tror. Det er i hvert fald det jeg tror om Steve Carrell, når jeg ser hans skræmmende fremtoning som John Du Pont i Bennett Millers’ kommende “Foxcatcher” der er instrueret efter en virkelig historie. Jeg har den klare fornemmelse af, at filmen bliver en af de helt store kandidater til at vinde Oscaren for bedste makeup – for Steve Carrell har simpelthen fået påmonteret et ansigt uden samligning. Det ligner jo overhovedet ikke Steve Carrell! Mange har sikkert svært ved at tro at han kan spille drama, når man tænker på hans rolle som f.eks. Brick Tamland fra “Anchorman” eller som det retarderede imbecile individ fra “Dinner for Schmucks”. Men folk har det med at overraske. Og foruden at “Foxcatcher” allerede har imponeret stort på de helt store festivaler, så har publikum ligeledes bidt mærke i at skuespillet i filmen og kemierne, er filmens helt store styrke – hvor også Channing Tatum og Mark Ruffalo medvirker. “Foxcatcher” omhandler mentorskabet mellem John Du Pont og den olympiske wrestler-mester Mark Schultz, og hvordan deres forhold hang helt ude i torvene da Du Pont af utænkelige årsager pludselig henrettede Schultz’ bror. For mig er dramafilm det bedste der overhovedet findes. Og i dette tilfælde er det helt bestemt Carrell jeg ser frem til, og hans samspil med Channing Tatum.
#5:
Knight of Cups.
Jul, – Terrence Malick. Cast: Christian Bale, Cate Blanchett, Wes Bentley, Antonio Banderas, Teresa Palmer, Freida Pinto, Joel Kinnanman, Imogen Poots, Joe Manganiello.
Instruktøren over dem alle – Terrence Malick. Scenografi er tilfældigvis en af de egenskaber jeg sætter høj pris på ved film. Og med en altid inddraget Emmanuel Lubezki der senest vandt sin første, og særdeles fortjente Oscar for “Gravity” – så er de film Malick laver, altid en fortryllende indlevelse. Dialog vejer ekstremt meget i hans film, hvor der gøres heftig brug af voice-overs. I hans seneste film “To the Wonder” viste det sig desværre at være en af de ting der trak ned, da filmen i sig selv var en hovedløs rodet affære, der ikke udmønstrede særlig meget mening. Men enhver filmmager kan fejle. Malick har lavet nogle af tidens helt store oplevelser der tæller “The Thin Red Line”, “The Tree of Life” og “The New World” – hvor instruktøren viste hvad han kunne udrette. Med den kommende “Knight of Cups” fortsætter Malick stilen med endnu en dramatisk beretning om en kreds af individer der indvolveres i personlige problemer, og hvor meningen med kærligheden igen har sin sag i mente. Jeg ser frem til at se Christian Bale i en præstation hvor kropsudtrykket kommer til at bemærke sig mere, end det sproglige. For det er nu engang det der ofte eksperimenteres med i en Malick film. Og igen ser jeg frem til nogle vidunderlige flotte billeder fra Malicks’ hoffotograf Lubezki. Jeg kan simpelthen ikke stå for flotte billeder, musik og beundringsværdige indgangsvinkler. Og det er derfor jeg ser frem til “Knight of Cups”.
#4:
Untitled Terrence Malick Project/Lawless.
Jul, Terrence Malick. Cast: Christian Bale, Ryan Gosling, Michael Fassbender, Benicio Del Toro, Rooney Mara, Cate Blanchett, Natalie Portman, Val Kilmer, Holly Hunter.
Terrence Malick har for vane at have et voldsomt mellemrum, mellem udgivelserne af hans poetiske film. Ofte snakker vi op imod 10 års ventetid fra den ene film til den anden. Den vane må dog have vist sig, at have ændret sig. Da “The Tree of Life” udkom tilbage i 2011 – kort efterfulgt af “To the Wonder” i 2012. Og til næste år vanker der gudhjælpende to film på en og samme tid fra den garvede filmmager. Vanvittigt. I 2015 har instruktøren nemlig valgt at skyde en såkaldt “back-to-back” med “Knight of Cups” i første omgang, efterfulgt af det endnu unavngivet projekt, der dog førhen har gået under navnet “Lawless”. Der er formentlig tale om to film der deler en fælles rød tråd – og at se hvordan det kommer til live, er noget jeg har ventet spændt på at se for mig selv. Jeg har allerede forklaret hvad jeg beundrer hos Terrence Malick – men grunden til at jeg ser frem til denne, er i den forbindelse fordi Ryan Gosling medvirker. Jeg kan ikke få nok af det menneske, og det var uhørt dejligt at læse i sin tid at han skulle medvirke i Malicks’ næste film. Jeg var faktisk lidt målløs. At komme til at opleve en spirituel præstation fra Ryan Gosling er utvivlsomt en af de årsager der gør, at denne film er min 4. mest ventede til næste år.
#3:
Birdman.
Jan, 22 – Alejandro Innarritu Gonzalez. Cast: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Naomie Watts, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan.
Den spanske instruktør Alejandro Inarrittu Gonzalez har op i mod tiden lavet et hav af gode filmtitler, der består af klare og dybe meninger med livet. Se bare “21 Grams” der beskriver en særdeles fængende forbindelse mellem tre mennesker, der har noget at gøre med hinanden, uden at vide det. I bedste “Crash” stil, har dette noget at gøre med berørelsen af død og ødelæggelse. Og måden det sættes op på, er på et kunstnerisk perfekt niveau. Med “Babel” udforskede instruktøren hvordan tre forskellige familier, tre forskellige steder i verden, forårsaget af en enkel årsag, kunne have så meget effekt på omverden. Det står ofte klar, at det er sådan nogle berettelser Gonzalez hovedsageligt står bag – og udførelsen kunne da heller ikke være meget mere perfekt. Med den kommende, og meget roste “Birdman” går instruktøren andre veje med sit håndgreb om virkemidlerne. Her ligges der op til tragikomiske tangenter, der tager handling i en falleret skuespillers forsøg, på at nå til tops igen i sin før berømte rolle som en superhelt. Krydret med drama og flotte billeder. Michael Keaton har hovedrollen som Riggan Thompson – og ligesom sin karakter, der ønsker sit comeback, er det måske ligeledes tilfældet for Keaton selv. Dette kunne være hans comeback til filmverden. En Oscar-nomination er i hvert fald ikke utænkelig for bedst mandlig hovedrolle i hans tilfælde, tænker jeg småligt for mig selv. For filmen ser i den grad ud til at blive en forrygende oplevelse. Undertegnede glæder sig enormt til at se hvad denne odyssé-skæbnes berettelse kan ende ud i – da både små filmklip og trailers har antydet elementer, man ikke kan andet end at se spændt frem til!
#2:
Inherent Vice.
Jan, 22 – P.T. Anderson. Cast: Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Benicio Del Toro, Owen Wilson, Martin Short, Reese Witherspoon, Maya Rudolph.
Kan I huske dengang alt bare gik galt for Joaquin Phoenix? Ja, der blev sågar lavet en dokumentar-film, endda en forbavsende god en – “I’m Still Here” – der gik bagom Phoenix’ sande væsen, der kunne overraske de fleste. Det mest overraskende ved dokumentaren, var dog om det hele var sat op, for at tage røven på folk. For jeg ved ikke om det var det der skulle til for at få Phoenix tilbage på kortet igen, og væk fra sit tomrum på lidt over 4 år, hvor gud må vide hvad han har fortaget sig af sære ting og sager. Ikke desto mindre er han tilbage, og har lavet en håndfuld film, der kun har været succesfulde. Nu er Joaquin Phoenix pludselig en eftertragtet skuespiller, med en Oscar-nominering ekstra på CV’et. Forbløffende. En af hans bedste og seneste film er utvivlsomt “The Master” hvor han spillede side om side med den nu afdøde Philip Seymour Hoffman, samt Amy Adams. Det var som bekendt i en P.T. Anderson film – og jeg ved ikke hvad der skete der. Foruden at filmen var fænomenal, så viste det sig måske at Anderson og Phoenix fik sig et godt samarbejde og nært forhold – for nu kan de endnu engang opleves foran og bag kameraet på den kommende “Inherent Vice”, der er baseret på Thomas Pynchons’ syrede univers, med mærkværdige karakter-navne, hvori Phoenix spiller en pot-rygende detektiv ved navn Doc Sportello, der får til opgave at opklare et mysterium om en forsvundet magtmand. Efter at have vidnet til film som “There Will Be Blood”, “Boogie Nights”, “Magnolia”, og “The Master” – blev P.T. Anderson en meningsfuld instruktør for mig. Han har en sjælden samt god måde at formidle sine fortællinger på. Ofte på en gennemsyret, afspejlende måde – senest med skæve toner fra Radioheads’ guitarist Jonny Greenwood der har stået bag komponeringen af de effektive toner. Alt tyder på, at med “Inherent Vice” er der en nostalgisk film-noir i vente – hvor en syret verden ligger og venter. Jeg ser spændt frem til at udforske og anmelde den!
#1:
The Revenant.
Dec, – Alejandro Innarritu Gonzalez. Cast: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter, Domhnall Gleeson.
Også er vi nået bunden – men bestemt ikke den værste af slagsen. Der er igen snak om en Alejandro Innarritu Gonzalez film. Den film han laver som den næste, når “Birdman” har fået overstået sin storhedstid. Nu går Gonzalez så skridtet videre, og begiver sig ud i en Westeren. Noget jeg påskønner, da jeg syntes vi mangler nogle flere af disse genrer, der ikke ligefrem bliver ydet særlig meget instruktørkræfter til. Den sidste gode var Andrew Dominiks’ “The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford” der havde Brad Pitt i hovedrollen. Men en af de større grunde til at jeg ser frem til “The Revenant” er af den simple grund, fordi Leonardo DiCaprio har fået hovedrollen. Vi snakker i den forbindelse, om den skuespiller der står som den højeste på min favoritliste. Og uanset hvad, vil det altid være selve grunden til, at en ventet film placeres på første-pladsen. At Gonzalez, Lubezki og Tom Hardy tilmed også er medvirkende i forfatningen, er kun store plusser ved siden af i min bog. 2015 bliver et fremragende år. Hold op hvor jeg glæder mig – både som filmelsker, passionist og anmelder.